Miód spadziowy

Miód spadziowy

Miód spadziowy iglasty pozyskiwany jest ze spadzi roślin iglastych takich jak: jodła, świerk, sosna i modrzew. Miód płynny ze spadzi iglastej ma barwę ciemną, prawie czarną, często z odcieniem zielonkawym. Miody spadziowe wiosenne są zwykle jaśniejsze od miodów spadziowych letnich. Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają barwę ciemnobrązową z odcieniem szarym lub zielonkawym. Miód spadziowy charakteryzuje się dużą lepkością, większą gęstością, żywicznym aromatem i łagodnym smakiem.

Właściwości miodu spadziowego

  • Zawiera łatwo przyswajalną postać potasu, wapnia, sodu, fosforu, magnezu i manganu
  • Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy
  • Zawiera więcej białek, aminokwasów i enzymów, niż miody nektarowe
  • Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne

Stosowanie

Miód należy stosować regularnie, w celach profilaktycznych. Podstawowa dzienna dawka miodu dla każdego wynosi 20 g. Miód spożywać można z pieczywem, dodawać do ciepłej (nie gorącej) herbaty, mleka, soków warzywnych i owocowych oraz różnych potraw i ciast.

Udowodniono jednak, że najlepsze efekty otrzymuje się po spożyciu miodu w postaci roztworu wodnego (1 łyżeczka na szklankę letniej wody), przygotowanego na 10 – 12 godzin przed wypiciem.

Pamiętać trzeba, że podgrzanie go do temperatury wyższej, niż 45-50 stopni C niszczy lub dezaktywuje jego czynne biologiczne związki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *