Jakie cenne wartości odżywcze skrywa w sobie miód pszczeli i jaki wpływ jego spożywanie może wywierać na nasze zdrowie? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
O cudownych właściwościach miodu i jego pozytywnym wpływie na nasze zdrowie słyszymy już od tysięcy pokoleń. W starożytnej Grecji był on uznawany za napój bogów, a nasze babcie podawały nam go, kiedy dopadało nas jesienne przeziębienie lub grypa. Jednak, czy zdajemy sobie sprawę z tego, dlaczego miód jest zdrowy?
Miód NAJWAŻNIEJSZE WARTOŚCI ODŻYWCZE
W zaledwie 100 gramach miodu wielokwiatowego jesteśmy w stanie znaleźć skarbnicę witamin i minerałów, wśród których możemy wyróżnić:
Witaminy, w tym:
- Witaminę A – odpowiedzialną za wzmocnienie naszego układu odpornościowego, wparcie funkcji wzroku oraz poprawę wyglądu naszej skóry;
- Witaminę B6 – wspierającą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz wpływającą na regulację ciśnienia krwi w naszym organizmie;
- Witaminę B12 – zwiększającą naszą naturalną odporność na stres oraz posiadającą wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów oraz choroby Alzheimera w przyszłości;
- Witaminę D – odpowiedzialną za wzmocnienie naszych kości i zębów oraz niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia.
Elektrolity, w tym:
- Sód – regulujący prawidłową czynność serca oraz wspomagający proces regulacji ciśnienia krwi w naszym organizmie;
- Potas – Niezbędny dla zachowania równowagi wodno-elektrolitowej oraz zapewniający wsparcie prawidłowego procesu spalania węglowodanów;
- Magnez – odpowiedzialny za stabilizację funkcji układu nerwowego, a ponadto biorący udział w przemianie węglowodanów.
Miód ZBAWIENNE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE
Podobno sędziwy wiek Hipokratesa, szacowany na ponad 110 lat, to zasługa miodu, który spożywany był przez niego w dużych ilościach. Okazuje się, że ten niezwykły owoc żmudnej pracy owadów może wykazywać liczne właściwości zdrowotne nie tylko za sprawą bogatej zawartości witamin i minerałów, ale również enzymów, które pochodzą w większości z gruczołów ślinowych pszczół. Ponadto, niniejsza substancja zawiera w swoim składzie nadtlenek wodoru wykazujący silne działanie bakteriobójcze. A jakie inne właściwości prozdrowotne skrywa w sobie miód?
Po pierwsze: Miód zapewnia wsparcie układu odpornościowego w okresie jesienno-zimowym. Dzięki temu chroni nas przed licznymi infekcjami, a dodatkowo łagodzi objawy alergii sezonowej i astmy oskrzelowej. Liczne badania naukowe dowodzą również, iż miód wielokwiatowy, dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym, stanowi doskonały środek walki z drobnoustrojami stanowiącymi bezpośrednie zagrożenie dla naszego zdrowia.
Po drugie: Miód wspiera funkcjonowanie naszych nerek oraz prawidłową czynność serca. Wszystko to za sprawą zawartości cennych elektrolitów oraz witamin.
Po trzecie: Miód wspomaga czynności układu pokarmowego. Poprzez swoje funkcje oczyszczające zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby woreczka żółciowego, a ponadto wspiera prawidłowe czynności jelit oraz procesy przemiany materii. W zależność od temperatury wody w jakiej zostanie podany, miód może wykazywać skuteczne działanie przeciwbiegunkowe (zmieszany z chłodną wodą) lub przeciwzaparciowe (zmieszany z ciepłą wodą – maksymalnie do 70oC).
Miód INNE ZASTOSOWANIA
Oprócz szerokiego zastosowania w lecznictwie, miód spełnia również liczne funkcje pielęgnacyjne wpływające na poprawę kondycji naszej skóry oraz włosów. Niniejszy składnik bez trudu możemy znaleźć w niektórych kremach nawilżających lub w szamponach regeneracyjnych do włosów. Ponadto, ze względu na swoje niezwykłe walory smakowe, miód może stanowić zdrowy zamiennik dla tradycyjnego cukru. Należy jednak pamiętać, że traci on swoje wszystkie właściwości zdrowotne w temperaturze przekraczającej 70oC. Dlatego też, najlepiej jest go podawać z letnią herbatą lub wodą przegotowaną. Wartość kaloryczna niniejszej substancji wynosi około 304 kalorii na 100 gram.