Cukier z kokosa do deseru i słodzenia – nie tylko dla diabetyków!

Cukier kokosowy, inaczej cukier palmowy ma brązowy kolor, jest produkowany z palmy kokosowej i, a w Azji stosuje się go powszechnie do słodzenia. Dlaczego warto zaopatrzyć się w cukier kokosowy? Choćby dlatego, że posiada on niższy indeks glikemiczny, niż tradycyjnie używany w Polsce cukier biały, a poza tym ma specyficzny smak. Ten rodzaj słodziku bez problemu może być wykorzystywany w przemyśle spożywczym np. do produkcji wyrobów cukierniczych. Jego oryginalny aromat stanowi niezaprzeczalny atut, dlatego cukier kokosowy może być zamiennikiem cukru trzcinowego. Walory smakowe to nie jedyna wartość cukru kokosowego. Prócz tego zawiera on szereg składników odżywczych : – cukier kokosowy jest bogaty w potas, magnez, cynk i żelazo; – stanowi źródło witaminy C, B1, B2, B3 i B6; – pąki kwiatów kokosa, z których produkuje się cukier stanowią bogactwo przeciwutleniaczy, aminokwasów, kwasu octowego i enzymów; – co ważne jest produktem naturalnym i nie zawiera sztucznych barwników. Jeśli nie możemy wyeliminować cukru z diety na trwałe, warto przynajmniej przerzucić się na zdrowszą wersję, jaką jest np. cukier kokosowy. Jego indeks glikemiczny wynosi 35, czyli niewiele biorąc pod uwagę, że jest to substancja słodząca. Zawarte w nim enzymy hamują wchłanianie się cukru do krwi, a przy tym nie wywołuje skoków poziomu glukozy. Kaloryczność cukru kokosowego wynosi ok. 38 kcal/10 g. Składa się on głównie z sacharozy, która stanowi około 80% wszystkich obecnych w nim cukrów. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. Ze względu na to, że cukier kokosowy w smaku przypomina karmel, świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni i to nie tylko do posłodzenia kawy czy herbaty. kokosowy-cukier Przepis na biszkopcik z bananami Składniki: 4 duże jajka, pół szklanki cukru kokosowego, 4 budynie o smaku bananowym, łyżeczka proszku do pieczenia, masło do wysmarowania formy, ulubiona czekolada (gorzka lub mleczna). Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Ubij z dodatkiem cukru kokosowego na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo po jednym żółtku, ciągle ubijając. Gdy masa będzie pulchna, wsyp na nią przez sitko budynie bananowe połączone z proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj lekko drewnianą łyżką. Przelej do tortownicy wysmarowanej masłem. Całość musisz piec w 150 stopniach przez ok. 40 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pokrojone w romby biszkopciki, polejczekoladą.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *