Cząber – na co pomaga?

Cząber zazwyczaj wykorzystywany jest, jako dodatek do dań mięsnych. Wiele osób nawet nie wie, że poza wyjątkowym smakiem, roślina wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Zobacz, czym może zaskoczyć Cię cząber.

cząber, cząber na co, cząber właściwości, cząber przyprawa

Z tego artykułu dowiesz się:

Cząber – czym jest?

Cząber pochodzi z rejonów basenu Morza Śródziemnego. Na pierwszy rzut oka jest to zwyczajna roślina, ponieważ sięga ona kilkudziesięciu centymetrów i nie wyróżnia się niczym szczególnym.

Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni ze względu na swój ostry smak. Wielu kucharzy stosuje ją w zastępstwie do pieprzu, gdyż poza pikantnym smakiem wykazuje ona również subtelny korzenny aromat.

Przyprawa, kosmetyk, lek – na co stosować?

Cząber to roślina, która kojarzona jest jako przyprawa, jednak w ostatnim czasie przechodzi ona swego rodzaju renesans, gdyż okazało się, że można wykorzystywać ją do wielu innych celów. Z tego powodu stosuje się ją w kuchni, kosmetyce czy nawet farmakologii.

Właściwości zdrowotne

Ze względu na zróżnicowany skład wykazuje on następujące właściwości lecznicze:

  • Pobudza apetyt;
  • Wspomaga trawienie;
  • Działa wykrztuśnie;
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne;
  • Działa wiatropędnie oraz moczopędnie;
  • Ma działanie antyseptyczne;
  • Działa przeciwbólowo.

 

cząber, cząber na co, cząber właściwości, cząber przyprawa

Cząber – wielokierunkowe zastosowanie

Tak jak wcześniej zostało wspomniane, jest to roślina o różnorodnym zastosowaniu. Poniżej znajdziesz informacje na temat tego, jak dokładnie możesz ją wykorzystać.

Przyprawa

Roślina jest doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, sałatek, sosów, czy zup. Można ją podawać również w postaci oleju z cząbru.

Kosmetyk

Osoby borykające się z tłustą cerą powinny stosować cząber, jako składnik maseczek ściągających.

Lek

Roślina najskuteczniejszy efekt wykazuje wobec problemów z układem pokarmowym, dlatego warto ją stosować przy biegunkach, wzdęciach czy niedokwaśności. Można wykorzystać ją również, jako składnik preparatów odkażających skórę.

Napar

Napar parzy się przez ok. 25 minut, jednakże wypicie takiego napoju, bardzo dobrze działa na stany zapalne gardła i jamy ustnej.

Podsumowanie

Już teraz wiesz, że jest to roślina o wielokierunkowym zastosowaniu. Możesz jej używać, jako dodatek do dań, ale i jako preparat leczniczy czy, jako skuteczny kosmetyk do problemów skórnych.

Warto mieć ją w kuchni, gdyż cena produktu nie jest wysoka, a można wykorzystać go na wiele różnych sposobów. Jeśli szukasz podobnych wyrobów w dobrej cenie, to prozdrowotne produkty znajdziesz również tutaj.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *