Dieta Dukana – fazy, jadłospis, efekty


Dieta Dukana to hit ostatnich lat – wiele osób chwali się, jak szybko i bez uczucia głodu zrzuciło zbędne kilogramy i utrzymało smukłą sylwetkę. Co trzeba wiedzieć o diecie Dukana? Czy wszyscy mogą ją stosować?

Dieta Dukana – fazy, jadłospis efekty

  1. Jak powstała dieta Dukana?
  2. Jak działa?
  3. Dieta Dukana faza 1 – zasady i grupy produktów.
  4. Dieta dukana faza 2 – faza naprzemienna.
  5. Dieta Dukana faza 3 – założenia i jadłospis.
  6. Dieta Dukana faza 4 – ostateczna stabilizacja wagi.
  7. Dieta Dukana – przepisy na obiady i kolacje.
  8. Dieta Dukana – przeciwwskazania i skutki uboczne jej stosowania.

1. Dieta dr Pierre Dukana – jak powstała?

Autorem słynnej diety jest lekarz Pierre Dukan. Doktor przez ponad 30 lat zajmował się leczeniem otyłości u wielu osób, przez co znał ich doświadczania i trudności podczas zrzucania nadmiernych kilogramów. Wielu pacjentów skarżyło mu się, że wytrwanie w diecie utrudnia im konieczność ograniczenia ilości spożywanego jedzenia, a także zakaz sięgania po ulubione mięso w ilościach takich jak dotychczas.

Pierre Dukan opracował schemat żywienia, w którym utrata wagi jest możliwa pomimo spożywania większych ilości jedzenia i sięgania po produkty, które w innych jadłospisach dietetycznych są ograniczone. Podstawą diety Dukana jest spożywanie białka, które zmusza organizm do spalania zapasów tkanki tłuszczowej oraz do redukcji nadprogramowych kilogramów.

Dieta Dukana – fazy, jadłospis, efekty
Dieta Dukana to hit ostatnich lat – wiele osób chwali się, jak szybko i bez uczucia głodu zrzuciło zbędne kilogramy i utrzymało smukłą sylwetkę. Co trzeba wiedzieć o diecie Dukana? Czy wszyscy mogą ją stosować? Dieta Dukana – fazy, jadłospis efekty Jak powstała dieta Dukana? Jak działa? Dieta Dukana faza 1 – zasady i grupy […]

2. Dieta Dukana – jak działa?

Dieta Dukana opiera się na spożywaniu dużej ilości protein i na zmianie proporcji składników odżywczych w jadłospisie. Codzienne menu większości dorosłych osób składa się z około 50 procent węglowodanów, 30 procent tłuszczów i 20 procent białka. Takie proporcje składników odżywczych w posiłkach sprawiają, że jelito cienkie przyswaja maksymalnie dużo kalorii z pożywienia, co w przypadku dodatniego bilansu energetycznego prowadzi do przybierania na wadze. Zmiana proporcji składników odżywczych w jadłospisie powoduje, że organizm jest zmuszony do spalania większej liczby kalorii. Z tego powodu największą efektywność wykazują diety odchudzające, które opierają się na spożywaniu wyłącznie jednego składnika. Ze względu na to, że nadmierna podaż węglowodanów w posiłkach prowadzi do cukrzycy, a tłuszczów do chorób serca i układu krwionośnego, dr Dukan oparł swoją dietę na zmaksymalizowaniu podaży białka w diecie.

Ograniczenie się do spożywania produktów proteinowych sprawia, że organizm doznaje swoistego szoku. Dostarczanie w posiłkach wyłącznie białek jest równoznaczne z tym, że ciało przyswaja wyłącznie część kalorii dostarczanych w posiłkach. Proteiny są trawione wolniej i zużywane przez organy do prawidłowej pracy oraz do budowy mięśni. Dieta Dukana chroni dzięki temu przed utratą masy mięśniowej, jednocześnie powodując utratę tkanki tłuszczowej.

Gdy stosowana jest dieta Dukana efekty pojawiają się już po kilku dniach – do strawienia 100 g białka wykorzystuje się aż 30 procent kalorii, które przyswaja się wraz z proteinami. Tym samym, organizm zużywa wyłącznie 70 procent kalorii spożytych w ciągu dnia. Stąd, efekty diety są szybkie i motywujące do dalszego odchudzania. Dla porównania, spalenie 100 g węglowodanów pociąga za sobą zużycie jedynie 7 procent kalorii z posiłków, a 100 g tłuszczów – 12 procent. Większy wydatek energetyczny na trawienie protein wynika z faktu, iż białka mają skomplikowaną budowę. Długie łańcuchy aminokwasów wymagają olbrzymiego wysiłku ze strony organizmu – rozerwanie połączeń między molekułami trwa długo i zużywa więcej kalorii niż w przypadku innych składników odżywczych.

Dieta białkowa dla łakomczuchów

Białka zapewniają uczucie sytości na długi czas, dlatego osoby, które dotąd jadły zbyt dużo, na diecie Dukana przestają odczuwać dokuczliwy głód. Po około 2-3 dniach osoba otyła lub cierpiąca na nadwagę przyzwyczają się do mniejszych porcji jedzenia, jednocześnie czując sytość. Stosowanie diety białkowej pomaga skurczyć rozciągnięty żołądek i przygotować go, by w przyszłości trawić mniejsze ilości jedzenia.

Co ważne, na diecie Dukana liczenie kalorii jest niewymagane. Można sięgać po dowolną ilość produktów dozwolonych w poszczególnych fazach, bez obliczania, jaka jest wartość energetyczna posiłków. Jadłospis dr Dukana pozwala chudnąć bez względu na to, czy spożywa się 1000 kcal czy też 2000 kcal. Co ciekawe, tempo chudnięcia może być wyższe, jeżeli będzie jadło się więcej – SDD, czyli dynamiczne działanie pokarmów, jest w przypadku białek na tyle duże, że ich wyższa podaż w diecie powoduje spalanie większej ilości tkanki tłuszczowej.

Dieta Dukana dla kobiet – efekty w okresie menopauzy i zwalczanie obrzęków  

Sposobem żywienia, który pomaga pozbyć się nadmiernych kilogramów w okresie wahań hormonalnych u kobiet, jest właśnie dieta Dukana – opinie wskazują, że redukcja wagi jest zauważalna nawet u tych pań, które uodporniły się na działanie innych diet odchudzających. Dzięki diecie Dukana, otyłości pozbywają się nawet te kobiety, które wchodzą w okres menopauzy i tracą masę mięśniową, a także panie, które już przekwitły i przyjmują hormonalną terapię zastępczą. Dieta zwalcza obrzęki, dokuczające często kobietom, a także likwiduje wzdęcia, sprawiające, że brzuch wydaje się o wiele większy niż w rzeczywistości.

3. Dieta Dukana faza 1 – zasady 

W diecie Dukana ważne jest przestrzeganie kilku zasad. Przede wszystkim należy bezwzględnie stosować się do zaleceń poszczególnych faz i spożywać w czasie ich trwania wyłącznie dozwolone produkty. Ponadto każda z faz musi trwać określoną ilość dni i być przeprowadzana w odpowiedniej kolejności. Prócz tego, każdego dnia należy wypijać minimum 1,5 litra wody (prócz innych napojów).

Dieta Dukana faza 1 – jakie są jej założenia?

Pierwsza faza diety Dukana ma za zadanie przygotować organizm do utraty nadmiaru kilogramów i osiągnięcia docelowej wagi ciała. Dodatkowo faza 1 motywuje osobę odchudzającą się do dalszego stosowania jadłospisu, gdyż w ciągu jednego dnia tego etapu można stracić nawet 1 kg.

Faza pierwsza diety Dukana jest nazywana fazą uderzeniową lub fazą ataku. Okres jej trwania jest zależny od liczby kilogramów, które chce się zrzucić – im jest ich więcej, tym dłuższy powinien być etap 1. W przypadku nadwagi do 5 kg wystarczający jest 1 dzień fazy uderzeniowej. Jeżeli nadwaga wynosi od 6 do 20 kg, faza powinna trwać 5 dni. Otyłość powyżej 20 kg zwalcza się, stosując etap ataku przez okres od 7 do 10 dni. Podobnie jest w przypadku wcześniejszego uodpornienia organizmu na odchudzanie. Jeśli faza 1 ma trwać dłużej niż 5 dni, konieczne jest uzyskanie zgody lekarza na przedłużenie najbardziej restrykcyjnego okresu diety Dukana.

W pierwszej fazie diety Pierre Dukana dozwolone jest spożywanie bez ograniczeń produktów białkowych o niskiej zawartości tłuszczu. Sięganie wyłącznie po proteiny powoduje błyskawiczny spadek wagi, który przeciętnie wynosi 2-3 kg.

Dieta Dukana – produkty dozwolone w fazie 1

Produkty dozwolone w pierwszej fazie diety Dukana dzielą się na 8 grup. Oto one:

Grupa 1: Chude mięsa – grillowane, duszone, pieczone lub gotowane, przygotowywane bez dodatku jakiegokolwiek tłuszczu

a) konina – wszystkie elementy prócz łaty,
b) cielęcina – filety, pieczenie, kotlety z kością po usunięciu tłuszczu,
c) wołowina – wszystkie części prócz antrykotu i rozbratla z kością.
d) mięso królicze.

Grupa 2: Drób prócz kaczek i gęsi – mięso grillowane, duszone, pieczone lub gotowane bez tłuszczu, spożywane bez skóry

a) kurczaki, indyki, przepiórki, gołębie i perliczki – filety i udka,
b) bażanty, dzikie kaczki, kuropatwy – chude kawałki.

Grupa 3: Ryby – morskie i słodkowodne (świeże i mrożone) bez względu na zawartość tłuszczu, pod postacią gotowaną (może być w wywarze warzywnym), duszoną, grillowaną, pieczoną, wędzoną lub z puszki w sosie własnym

a) ryby tłuste – sardynka, makrela, łosoś i tuńczyk,
b) ryby chude – sola, dorsz, czarniak, pstrąg i dorada,
c) ryby konserwowe w sosie własnym – łosoś, tuńczyk, makrela,
d) ryby wędzone – węgorz, łosoś, łupacz, pstrąg.

Grupa 4: Owoce morza – w dowolnej postaci bez dodatku tłuszczu

a) krewetki,
b) przegrzebki,
c) mule,
d) kraby,
e) homary,
f) ostrygi.

Grupa 5: Podroby – duszone lub gotowane bez tłuszczu

a) wątroba cielęca, wołowa lub drobiowa,
b) ozór cielęcy lub wołowy.

Grupa 6: Wszystkie jaja – sadzone bez tłuszczu, gotowane na twardo lub miękko, w formie omletu lub jajecznicy

Grupa 7: Chudy nabiał

a) jogurty naturalne (najlepiej bio), jogurty owocowe bez cukru i tłuszczu,
b) odtłuszczone mleko, kefir i maślanka,
c) chudy twaróg,
d) serki homogenizowane naturalne 0% tłuszczu.

Grupa 8: Chude wędliny

a) wieprzowe wędliny light,
b) wędliny z kurczaka i indyka,
c) chuda szynka gotowana.

W czasie trwania fazy uderzeniowej diety Dukana dozwolone jest dowolne mieszanie produktów z poszczególnych grup i spożywanie tylu posiłków i w takiej wielkości, na jaką ma się ochotę. Każdego dnia należy pić 1,5 l wody mineralnej bez sodu lub wody źródlanej. Dodatkowo powinno się pić herbatki ziołowe, herbata i kawa są dozwolone w ograniczonym ilościach i pod warunkiem, że są pite bez dodatku cukru. Osoby, którym brakuje słodkich napojów, mogą używać słodzików lub sięgać po napoje gazowane light.

Do przyprawiania dań można używać: aspartamu lub erytrolu, octu, pieprzu, ziół suszonych, czosnku, pietruszki, cebuli, szalotki, szczypiorku, cytryny oraz umiarkowanych ilości soli i musztardy. Zabronione jest dodawanie do posiłków cukru, keczupu i oliwy z oliwek oraz wszystkich pozostałych tłuszczów. Jeżeli ma się trudność w wytrwaniu w diecie z powodu monotonnego smaku posiłków, można odwiedzić sklep Dukana i zakupić w nim proteinowe odpowiedniki wielu popularnych produktów, na przykład keczupu.

Dieta Dukana faza 2 – faza naprzemienna

Druga faza diety Dukana jest nazywana fazą naprzemienną lub zrównoważoną, niekiedy również fazą zrównoważonego rytmu. W jej czasie spożywa się wyłącznie czyste proteiny lub proteiny oraz dozwoloną grupę warzyw. Faza 2 trwa do momentu aż uzyska się wymarzoną wagę ciała. Dr Dukan zaleca, by jednorazowo obniżać wagę maksymalnie o 30 procent, na przykład ze 100 kg schodzić jedynie do 70 kg. Schudniecie do 50 kg (nawet jeśli jest zalecane) może poważnie zaszkodzić organizmowi i spowodować szybki efekt jo-jo. Lepszym rozwiązaniem jest ustabilizowanie wyższej wagi na okres 12-24 miesięcy, a następnie dalsze odchudzanie do wagi docelowej.

Faza naprzemienna opiera się na spożywaniu protein przez 5 dni i protein z warzywami przez kolejne 5 dni. Oba jadłospisy stosuje się na zmianę do chwili uzyskania odpowiedniej wagi. Jeżeli czuje się, że dieta czysto białkowa jest zbyt monotonna, można skrócić okresy stosowania obu menu do 2 dni. Podczas trwania 2 fazy można zauważyć chwilowe zatrzymanie spadku wagi, a niekiedy nawet jej wzrost. Waga zatrzymuje się lub maleje, gdy spożywa się produkty białkowe wraz z warzywami, a nadal spada w dniach, gdy sięga się jedynie po proteiny.

W fazie naprzemiennej może pojawić się frustracja z powodu chwilowego wzrostu wagi, dlatego zaleca się, aby ważyć się raz na tydzień. Zabronione jest rezygnowanie ze spożywania warzyw, gdyż bez nich pojawia się ryzyko, że odchudzającej się osobie zaszkodzi dieta Dukana. Jadłospis proteinowy o dużych restrykcjach prowadzi do niedoborów witamin i minerałów, dlatego wprowadzenie ograniczonej ilości warzyw do menu chroni przed wieloma dolegliwościami zdrowotnymi.

Dieta Dukana – ile trwa 2 faza?

Nie ma ściśle określonego czasu, przez który trwa 2 faza diety Dukana. Część odchudzających się może stosować ją przez kilka tygodni, a inni – nawet przez 6 miesięcy. Okres stosowania 2 fazy zależy przede wszystkim od tempa utraty wagi i liczby kilogramów, które chce się zrzucić.

Co można jeść w 2 fazie diety Dukana? Drugi etap diety opiera się na wszystkich produktach dozwolonych w poprzedniej fazie oraz na warzywach bez skrobi. Dozwolone warzywa to:

– pomidory świeże, z puszki i w formie przecieru lub koncentratu,

– ogórki zielone,

– wszystkie nowalijki,

– szpinak,

– cukinia,

– szparagi białe i zielone,

– fasolka szparagowa zielona,

– wszystkie sałaty i kapusty,

– papryka w każdym kolorze,

– bakłażan,

– seler,

– surowa marchew i buraki (raz na 5 dni).

Warzywa można jeść w nieograniczonych ilościach w formie surówek, gotowane w wodzie lub gotowane na parze. Warzywa można dodawać również do szaszłyków przygotowywanych na grillu.

Jak ustalić rytm fazy zrównoważonej?

Rytm fazy zrównoważonej można ustalić na podstawie własnych preferencji lub zdecydować się na jeden z zalecanych rytmów dla różnych grup osób, którym polecana jest dieta Dukana. Menu najpopularniejsze i najskuteczniejsze to rytm 5/5, natomiast osoby ze słabą wolą mogą wybrać rytm 1/1 – przez 1 dzień jeść wyłącznie proteiny, a następnego dnia proteiny i warzywa. Przy nadwadze do 5 kg sprawdzi się rytm 2/7, gdzie po 2 dniach białkowych następuje tydzień warzywno-proteinowy. W przypadku pań, które chcą usunąć nadmiar tkanki tłuszczowej z okolicy bioder i ud, polecany jest rytm 2/0. Jest to modyfikacja diety Dukana, w której przez 2 dni spożywa się jedynie białko, a następnie przez 5 dni je się wszystkie produkty, lecz bez objadania się. Jest to model, w którym następuje spektakularna miejscowa utrata kilogramów bez konieczności dużych wyrzeczeń i codziennego trenowania.

Dieta Dukana faza 3 – założenia i jadłospis

Jest to najdłuższa faza w diecie Dukana. Stosowanie jej założeń w niedokładny sposób lub skracanie czasu jej trwania sprawia, że niweczy się rezultaty, jakie przyniosła dieta Dukana. Forum osób odchudzających się na „dukanie” jest miejscem, w którym można znaleźć wsparcie kobiet i mężczyzn, którzy są w trakcie stosowania fazy trzeciej. Dzięki ich poradom łatwiej jest przetrwać chwile zwątpienia, znaleźć inspirację na nowe przepisy i przezwyciężyć chęć powrotu do złych nawyków żywieniowych z przeszłości. Jeżeli przeprowadzi się pełną fazę 3, ryzyko wystąpienia efektu jo-jo będzie zminimalizowane.

Faza 3 diety Dukana trwa 10 dni na każdy stracony kilogram. Osoba, która schudła 12 kg, powinna stosować określony jadłospis przez 120 dni, a więc przez 4 kolejne miesiące. W tym czasie stopniowo zwiększa się ilość przyjmowanych kalorii i rozszerza się jadłospis, jednocześnie chroniąc organizm przed szokiem i szybkim gromadzeniem zapasów tkanki tłuszczowej na kolejny okres niedoboru kalorii.

W 3 fazie diety Dukana spożywa się wszystkie proteiny i warzywa z poprzednich faz. Dzienne menu uzupełnia się 2 kromkami pełnoziarnistego lub razowego pieczywa, jedną porcją owoców (z wykluczeniem bananów, winogron, czereśni i owoców suszonych), a także 40 gramami sera żółtego twardego, np. goudy. Tygodniowy jadłospis rozszerza się o 2 porcje produktów skrobiowych. Może to być:

– 125 g ziemniaków lub ryżu,

– 200 g kuskusu, soczewicy, makaronu lub kukurydzy.

Dwa razy w tygodniu dozwolony jest cheat meal, czyli odświętny posiłek. Może to być miseczka bigosu, kawałek ciasta domowego czy porcja lasagne. Odchudzająca się osoba może zjeść wyłącznie jedną porcję cheat meal bez dokładek. Zabronione jest jedzenie odświętnych posiłków dzień po dniu – odstęp pomiędzy nimi musi wynosić co najmniej 2 dni.

Raz w tygodniu należy stosować ścisłą dietę proteinową – jest to warunek konieczny, by zachować pożądaną wagę ciała.

Dieta Dukana faza 4 – ostateczna stabilizacja wagi

W 4 fazie diety Dukana ostatecznie stabilizuje się wagę ciała. Faza 4 musi być stosowana do końca życia. W czasie jej trwania można jeść wszystkie produkty, zachowując umiar w wielkości porcji. Obowiązkowo raz w tygodniu należy stosować ścisłą dietę z fazy ataku. Zawsze powinien być to ten sam dzień tygodnia, na przykład czwartek. Ponadto dr Dukan zaleca aktywność fizyczną (minimum krótki spacer raz dziennie) oraz spożywanie 3 łyżek otrąb owsianych.

Dieta Dukana zaparcia – jak im przeciwdziałać?

Ze względu na mało urozmaicone, białkowe przepisy, dieta Dukana może powodować zaparcia. Aby ich uniknąć, dr Pierre Dukan zaleca, by spożywać każdego dnia w fazie 1 i 2 dwie łyżki stołowe otrębów. W fazie 3 ilość otrębów zwiększa się do 3 łyżek stołowych i spożywa się ją każdego dnia już do końca życia. Otręby można jeść w formie chlebka – przepis na jego wykonanie opisał Pierre Dukan w swojej książce. Gdzie kupić książkę dieta Dukana? Można jej szukać w internetowych księgarniach, na aukcjach, a także w księgarniach stacjonarnych i sklepach takich jak Empik.

Przepis na chlebek dr Dukana

– 2 łyżki otrębów owsianych,

– 1 łyżka otrąb pszennych (w przypadku nietolerancji glutenu można używać wyłącznie otrębów owsianych),

– 1 duże jajko,

– 1 łyżka serka homogenizowanego bez tłuszczu.

Wszystkie składniki zmieszać mikserem lub łyżką. Rozgrzać patelnię i wykładać na nią placuszki. Jeżeli placki przywierają, można skropić oliwą z oliwek papierowy ręcznik i przetrzeć nim patelnię. Placuszki smażyć na złoto z obu stron i ciepłe kroić na kromki. Chlebek można doprawić przed usmażeniem odrobiną soli lub suszonych ziół.

7. Dieta Dukana – przepisy na obiady i kolacje

Niewielka ilość składników, jakich można używać do przyrządzania posiłków na diecie Dukana sprawia, że wiele osób poszukuje przepisów na obiady i kolacje. Przepisy Dukana są dość proste do przygotowania, dzięki czemu radzą sobie nawet te osoby, które do tej pory unikały gotowania. Oto pomysły na obiady i kolacje na diecie Dukana.

  1. Ziołowa pierś kurczaka z grilla

1 pojedyncza pierś z kurczaka

łyżka musztardy

curry

dowolne zioła suszone (np. tymianek, zioła prowansalskie)

Na dzień wcześniej mięso marynujemy w musztardzie z dodatkiem curry i ziół. Następnego dnia mocno rozgrzewamy patelnię grillową lub grill elektryczny i smażymy kurczaka bez dodatku tłuszczu.

  1. Cytrynowy dorsz

filet z dorsza lub z innej białej ryby

sok z połowy cytryny i kilka plasterków

przyprawa do ryb

zioła prowansalskie

Rybę rozmrozić o poranku w dniu podania. Po rozmrożeniu osuszyć ją papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawą do ryb i ziołami prowansalskimi, a następnie moczyć przez 15 minut w świeżo wyciśniętym soku z cytryny. Na wierzchu ryby ułożyć plasterki cytryny i piec w 180 stopniach przez 30-40 minut.

  1. Kurczak w sosie musztardowym

1 podwójna pierś kurczaka

2 łyżki serka kanapkowego bez tłuszczu

1 łyżka musztardy delikatesowej lub sarepskiej

1 łyżeczka musztardy francuskiej

sól i pieprz do smaku

Kurczaka pokroić w grubą kostkę i wrzucić na silnie rozgrzaną patelnię. Zrumienić i przyprawić solą i pieprzem. Dodać serek kanapkowy wymieszany z obiema musztardami i dusić razem przez kilka minut. Danie jest gotowe, gdy serek z musztardami rozpuści się i oblepi mięso.

  1. Jajecznica z łososiem

3-4 duże jajka

4 łyżki mleka

szczypiorek

150 g wędzonego łososia

szczypta soli i pieprzu do smaku

Szczypiorek i łososia drobno posiekać, jajka roztrzepać w miseczce. Nagrzać patelnię i wlać na nią mleko. Gdy mleko zaczyna się gotować, dodać rozkłócone jajka i delikatnie mieszać przez chwilę. Dodać łososia i szczypiorek, posolić i popieprzyć do smaku. Ściąć według własnych preferencji i podawać.

  1. Twarożek Dukana

1 duża pierś z kurczaka upieczona lub ugotowana na parze

1 cebula czerwona

kostka chudego twarogu

kilka korniszonów

1 łyżka jogurtu 0%

przyprawa ziołowa do sałatek lub mielony pieprz czarny

Kurczaka, cebulę i korniszony pokroić w drobną kostkę. Dodać do rozgniecionego widelcem twarogu i wymieszać z jogurtem oraz przyprawą sałatkową.

  1. Pieczeń rzymska Dukana

500-600 g chudej wołowiny mielonej

2 surowe jajka i 3-4 jajka ugotowane na twardo

1 cebula

musztarda sarepska

łyżeczka pieprzu czarnego, gałki muszkatołowej i majeranku

½ łyżeczki imbiru i soli

Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą. Dodać surowe jajka oraz przyprawy i wymieszać. Przygotować formę do pieczeni o długości 25 cm i wysypać otrębami owsianymi. Napełnić formę do połowy, wyłożyć obrane jajka ugotowane na twardo i dopełnić resztą mięsa. Wierzch posmarować musztardą. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni przez godzinę. Podawać po wystudzeniu.

Jak widać, na diecie Dukana można jeść smacznie, pomimo ograniczonej ilości produktów dozwolonych w fazie pierwszej. Odrobina wyobraźni i minimum kulinarnych umiejętności wystarcza, by przygotować dania, które nie dopuszczą do zbytniej monotonii w codziennym jadłospisie.

8 . Dieta Dukana – przeciwwskazania i skutki uboczne jej stosowania

Bezwzględnie zakazane jest stosowanie diety Dukana przez: kobiety ciężarne i karmiące piersią, seniorów powyżej 70 roku życia, osoby cierpiące na otyłość kliniczną oraz dzieci i młodzież w wieku poniżej 18 roku życia (powyżej 16 roku życia w niektórych przypadkach dieta jest stosowana, ale wyłącznie pod ścisłą kontrolą lekarza). Ponadto wykluczone jest stosowanie diety Dukana przez osoby z różnego rodzaju jednostkami chorobowymi – przede wszystkim ze schorzeniami nerek, wątroby, układu krążenia oraz z nadciśnieniem.

Stosowanie diety Dukana w przypadku istnienia przeciwwskazań prowadzi do wielu poważnych powikłań. Najczęstszym z nich jest kwasica ketonowa. Kwasica ketonowa pojawia się u osób, które pobierają energię przede wszystkim z tłuszczu. Spalanie dużych ilości tkanki tłuszczowej prowadzi do podniesienia kwasowości krwi.

Nadmiar białka w diecie sprawia, że nerki pracują intensywniej, a zwiększona filtracja przyczynia się do utraty wapnia z kości. Długotrwałe stosowanie diety Dukana przez kobiety może stać się przyczyną osteoporozy w przyszłości. Ponadto zakwaszenie organizmu przyczynia się do utrudnienia procesów odbudowy kośćca, stymulując jednocześnie komórki prowadzące do rozpadu tkanki kostnej. Białko wpływa również na wyższe ryzyko wystąpienia przewlekłej choroby nerek i wątroby. W drogach moczowych mogą powstawać złogi, powodujące tworzenie się kamieni, a w skrajnych przypadkach – może dojść do całkowitej niewydolności nerek. Wątrobę uszkadzają natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, dostarczane w diecie Dukana w nadmiarze.

Dieta Dukana u osób z jednostkami chorobowymi wywołuje niekiedy dnę moczanową. Kryształy moczowe odkładają się w tkance podskórnej i w stawach, co prowadzi do bolesnych zapaleń stawów. Spożycie mięsa może również wpłynąć na zachorowanie na miażdżycę – nadmiar złego cholesterolu we krwi zatyka żyły i wywołuje przewlekłą chorobę, pomimo spadku wagi ciała.

U osób zdrowych brak węglowodanów w diecie może wywołać zaburzenia koncentracji i chroniczne zmęczenie. Niedobory glukozy utrudniają pracę układu nerwowego i mózgu, przez co na „dukanie” trudniej się skupić, uczyć się i pracować umysłowo. Ponadto brak błonnika w diecie może wywołać zaparcia, zwłaszcza gdy zjada się zbyt mało otrębów owsianych lub gdy pije się niewiele wody. Uboga w warzywa i owoce dieta może przyczynić się również do niedoborów witamin, minerałów i antyoksydantów, a także do obniżenia siły mięśni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *