Olej z pestek moreli

Olej z pestek moreli otrzymywany jest nasion owoców moreli zwyczajnej. Ma jasny, lekko żółty, przezroczysty kolor. Jego zapach jest lekko orzechowy, migdałowo-marcepanowy. W temperaturze powyżej 70ºC traci swoje cenne właściwości.

Olej z pestek moreli jest naturalnym kosmetykiem. Może być stosowany do każdego rodzaju skóry, nawilżając ją, odżywiając i ujędrniając. Wykazuje właściwości regeneracyjne i opóźniające procesy starzenia się komórek.

Z powodzeniem można dodawać go do innych kosmetyków, wzmacniając tym samym ich działanie. Nadaje się do stosowania, jako maseczka, odżywia suche i zniszczone włosy.

olej z pestek moreli

Właściwości oleju z pestek moreli

  • Zawiera witaminę B17 zwaną inaczej amigdaliną czy też letrilem.
  • Bogaty w witaminy A, B i E.
  • Doskonale nawilża.
  • Idealny do skóry suchej i podrażnionej.
  • Poprawia napięcie skóry.
  • Zmniejsza objawy przedwczesnego starzenia się skóry oraz jej pęknięcia.
  • Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.

Stosowanie

Olej może być stosowany bezpośrednio na skórę, w tym celu należy 3-4 krople oleju wmasować opuszkami palców w oczyszczoną skórę twarzy. Masować skórę aż do pełnego wchłonięcia. Olej szybko się wchłania, jest lekki, nie pozostawia tłustych śladów.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *