Probiotyki – czym są i czy warto ich używać?

W ostatnich latach coraz większą uwagę poświęca się probiotykom i ich działaniu na ludzki organizm. Czym właściwie są probiotyki? Gdzie ich szukać? Kto powinien je stosować? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

Czym są i jak działają probiotyki?

Według definicji WHO probiotyki to „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Innymi słowy są to wyselekcjonowane kultury bakterii (najczęściej Lactobacillus lub Bifidobacterium) a także drożdży, których zadaniem jest korzystne działanie w przewodzie pokarmowym człowieka poprzez zachowywanie odpowiedniej flory fizjologicznej.

Probiotyki i ich źródła

Kultury pożytecznych bakterii można znaleźć nie tylko w tabletkach i innych aptecznych preparatach. Także wiele produktów spożywczych zalicza się do probiotyków. Przykładami żywności zawierającej duże ilości bakterii probiotycznych są:

  • jogurty
  • kefiry
  • maślanki
  • kiszonki (np. kapusta czy ogórki)
  • kwas chlebowy

Kiedy warto sięgnąć po probiotyki?

Większości z nas probiotyki kojarzą się z odbudowywaniem flory bakteryjnej po antybiotykoterapii. Nie jest to jednak ich jedyna funkcja jaką pełnią w organizmie.

Proiotyki:

  • wspomagają systemy obronne organizmu poprzez stymulowanie aktywności makrofagów, limfocytów i przeciwciał
  • regulują pracę jelit
  • ograniczają wchłanianie cholesterolu
  • zapobiegają chorobom przewodu pokarmowego, w tym nowotworowi jelita grubego

Z wyżej wymienionych powodów produkty bogate w bakterie probiotyczne powinniśmy włączać do swojej diety, nie tylko po przebytej antybiotykoterapii, ale także na co dzień w celu prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.