Quinoa, czyli komosa ryżowa należy do pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci.. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki w daniach obiadowych.
Istnieje kilka odmian komosy ryżowej – biała jest zdecydowanie delikatniejsza w smaku, a czerwona i czarna jest twardsza i bardziej chrupiąca po ugotowaniu.
Przed gotowanie należy wypłukać ziarna, ponieważ naturalnie w smaku wyczuwalna jest nuta goryczki.
Ze względu na bogaty skład, produktu warto wspomnieć, że może być on stosowany z powodzeniem w wielu przypadkach. Osoby, które mają problemy z regularnym wypróżnianiem się, mogą ją włączyć do diety z powodzeniem. Kolejno można wspomnieć o wszystkich, którzy cierpią z tytułu wszelkich chorób układu sercowo-naczyniowego.
Ze względu na zawartość kwasów omega-3 komosa może wspomóc obniżanie poziomu cholesterolu, a zarazem uchronić przed zaostrzeniem chorób wynikających z tego tytułu. Oczywiście bezwzględnie należy również wspomnieć o osobach nietolerujących glutenu. Poniżej znaleźć można więcej informacji na ten temat.
Co zawiera komosa ryżowa?
- pełnowartościowe białko
- błonnik
- witaminę C, D, E i witaminy z grupy B
- kwasy tłuszczowe Omega-3
- węglowodany o niskim indeksie glikemicznym
Komu jest polecana komosa ryżowa?
- chorym na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu
- wegetarianom i weganom, ze względu na wartościowe białko
- osobom odchudzającym się, ponieważ zawiera błonnik
- cukrzykom (posiada niski IG)
- osobom zagrożonym nowotworami (jest źródłem antyoksydantów)
Zastosowanie komosy ryżowej
- do sałatek i surówek
- do dań mięsnych i warzywnych
- do deserów
- zamienni ziemniaków, ryżu, kaszy albo makaronu
- do zup
Więcej informacji o komosie znaleźć możesz tutaj.