Przekonanie, iż węglowodany sprzyjają tyciu stało się powszechne. Jednak czy to prawda? Nie, oczywiście pod warunkiem, gdy wybieramy rozsądnie. Znajdź swoje ulubione produkty i po prostu – chudnij.
1. Kasza gryczana i jęczmienna
100g kaszy gryczanej ma 336 kcal, natomiast kasza jęczmienna – 327.
Obydwie kasze należą do węglowodanów złożonych, czyli takich, które są wolno trawione przez organizm, dzięki czemu nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. Produkty te, niwelują ochotę na słodycze i podjadanie pomiędzy posiłkami. Kasze nie są bardzo kaloryczne, pod warunkiem, gdy nie spożywamy ich z tłustymi i kalorycznymi dodatkami.
2. Fasola
Fasola “Jaś” jest niezwykle bogatym źródłem błonnika, a przede wszystkim białka, które wspomaga odchudzanie. Poprzez spożywanie fasoli, organizm zwiększy swój metabolizm, ponieważ do spalenia kalorii, musi zaangażować więcej energii. Warto zaznaczyć, że osoby, które regularnie spożywają fasolę są mniej narażone na otyłość i zwiększenie objętości w talii – co jest niezwykle ważne, zwłaszcza dla kobiet.
3. Quinoa komosa ryżowa
Komosa ryżowa znana była już Inkom i traktowana była przez nich jako święta roślina. Nazywana rośliną przyszłości. Dlaczego?
Quinoa:
- daje uczucie sytości
- usprawnia metabolizm
- zmniejsza apetyt
- reguluje poziom cukru we krwi
- bogate źródło wapnia, cynku, potasu, żelaza, manganu, fosforu oraz witaminy E i witamin z grupy B
W kuchni służy jako zastępca ziemniaków, ryżu i makaronu. Komosa, najlepiej smakuje w towarzystwie warzyw i mięs oraz jako dodatek do sałatek.
4. Pełnoziarniste pieczywo
To nieprawda, że osoby, które przeszły na dietę koniecznie muszą powiedzieć “żegnam” pieczywu. Można jeść chleb i bułki, ale tylko pod warunkiem, że są wykonane z pełnego ziarna, dlatego przed dokonaniem zakupu, koniecznie zapoznaj się z etykietą, jakie pieczywo kupujesz i z jakiej mąki zostało wyprodukowane. Dlaczego akurat pełne ziarno? Kluczem jest zawartość witamin, minerałów i błonnika, który ma za zadanie wypełnić żołądek, dzięki czemu czujemy się bardziej nasyceni niż w przypadku spożywania ciemnego pieczywa.