Komosa ryżowa to roślina należąca do szarłatowatych, czyli tej samej rodziny co amarantus. Nazywa się ją „złotym ziarnem” lub „świętym zbożem Inków”, a dziś można zaliczyć ją do super żywności. Quinoa, bo również pod tą nazwą funkcjonuje komosa, jest źródłem błonnika, białka i witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych.
Komosa posiada bardzo cenny skład aminokwasowy, jest źródłem mnóstwa substancji niezbędnych do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Jest smaczna i nadaje się jako alternatywa dla ziemniaków, kaszy, ryżu, czy makaronu. Można dodawać ją do zup, dań głównych, dań na słodko.
Sięgając po produkt BIO zyskujemy gwarancję jego certyfikowanego pochodzenia ze sprawdzonych upraw.
Duża zawartość wapnia pozwala na uzupełnienie komosą diety osób z nietolerancją laktozy, które mogą być narażone na niedobory tego pierwiastka.
Quinoa to również bardzo dobry substytut mięsa dla wegetarian i wegan, gdyż zawiera mnóstwo białka. Dodatkowo zalicza się ją do nisko przetworzonych produktów bezglutenowych i z powodzeniem może być stosowana u osób z celiakią.