Jak przygotować pyszny i lekki chłodnik? W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie trzy najciekawsze przepisy, który z nich okaże się Twoim ulubionym?
W upalne dni nie mamy ochoty na tłuste i gorące dania, dlatego też najlepszym pomysłem na obiad może okazać się pyszny chłodnik przygotowany z warzyw sezonowych. Jest smaczny, niedrogi i zdrowy, a do tego jego przyrządzenie zajmie Ci niewiele czasu!
Pomysł na chłodnik nr 1. KLASYCZNY CHŁODNIK Z BOTWINKI LUB BURAKÓW
Jakie składniki należy przygotować?
- 2 naturalne jogurty o pojemności 200ml;
- Kefir/maślankę około 500ml;
- 2 pęczki świeżej botwinki lub dwa duże buraki;
- 2 zielone ogórki (najlepiej długie);
- Pęczek dużych rzodkiewek;
- 5 jajek ugotowanych na twardo;
- 1 łyżeczkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
- 1 małą, łuskaną cebulę;
- 1 łyżkę masła do smażenia;
- Świeży koperek; oraz
- Sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować klasyczny chłodnik z botwinki?
Krok I: Posiekaj drobno cebulkę oraz koper;
Krok II: Botwinkę umyj bardzo dokładnie i posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach;
Krok III: Rozgrzej masło na patelni i podsmaż na nim cebulkę oraz botwinkę (przez około 5 minut);
Krok IV: Umyte rzodkiewki pokrój w plasterki o dowolnej grubości, a następnie zetrzyj ogórki na tarce o dużych oczkach;
Krok V: Wlej do miski kefir oraz przygotowane wcześniej, schłodzone jogurty. Następnie dodaj do nich ostudzoną botwinkę z cebulką oraz pozostałe warzywa. Wymieszaj wszystko dokładnie i przypraw odrobiną soku z cytryny oraz pieprzem i solą według upodobania.
Krok VI: Przed podaniem posyp chłodnik posiekanym koperkiem i dodaj do niego ugotowane jajka.
Pomysł na chłodnik nr 2: KREMOWY CHŁODNIK Z AWOKADO
Jakie składniki należy przygotować?
- 2 dojrzałe awokado;
- Około 0,5 litra bulionu warzywnego;
- Sok wyciśnięty ze świeżej limonki;
- 2 młode cebulki ze szczypiorkiem;
- 1 łyżkę oliwy z oliwek;
- Około 100 ml 12% śmietanki; oraz
- Pieprz i sól do smaku.
Jak przygotować kremowy chłodnik z awokado?
Krok I: Cebulkę pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż ją na patelni przy użyciu oliwy z oliwek.
Krok II: Na rozgrzaną patelnię z cebulką wlej bulion warzywny i gotuj całość przez około 5 – 10 minut;
Krok III: Obierz awokado ze skórki, pokrój w kostkę, a następnie włóż do blendera;
Krok IV: Do awokado wlej schłodzony bulion z cebulką, a następnie dodaj do nich sok wyciśnięty z jednej limonki;
Krok V: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj blenderze tak, aby powstała jednolita, kremowa masa.
Krok IV. Przelej uzyskany krem do specjalnej miski, dopraw go według uznania (np. pieprzem i solą), a następnie włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Nasza rada! Kremowy chłodnik z awokado najlepiej jest podawać w towarzystwie salsy przygotowanej ze świeżych pomidorów malinowych lub koktajlowych.
Pomysł na chłodnik nr 3. LEKKI CHŁODNIK Z ZIELONYCH OGÓRKÓW
Jakie składniki należy przygotować?
- Około 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru;
- Mały ząbek czosnku;
- Łyżkę masła do smażenia
- 2 lub 3 duże ogórki zielone;
- 1 cebulkę dymkę;
- 1 pęczek świeżego kopru;
- 4 ugotowane jajka;
- ½ kg młodych ziemniaków; oraz
- Świeżo mielony pierz i sól do smaku.
Jak przygotować lekki chłodnik z zielonych ogórków?
Krok I: Cebulkę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż je na maśle;
Krok II: Ogórki dokładnie umyj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
Krok III: Dopraw ogórki solą i świeżo zmielonym pieprzem, zalej je przygotowanym wcześniej jogurtem lub kefirem, dodaj do nich ostudzoną cebulę i czosnek, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 30 minut;
Krok IV: Kiedy chłodnik będzie odpoczywał w lodówce, dokładnie umyj młode ziemniaki, a następnie gotuj je aż do momentu gdy staną się miękkie;
Krok V: Posiekaj drobno świeży koperek i posyp nim ugotowane ziemniaczki;
Krok VI: Schłodzony odpowiednio chłodnik przelej do przygotowanej miski i dodaj do niego ugotowane jajko. Na talerzyku obok połóż młode ziemniaki z koperkiem i ciesz się smakiem prawdziwie letniego obiadu.
Życzymy smacznego!