Większość z nas zapewne wie, że chlorofil to barwnik, który nadaje częściom roślin charakterystyczny zielony kolor. Nie każdy jednak ma świadomość faktu, że wykazuje on także pozytywne działanie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jakie właściwości są mu przypisywane i kiedy warto po niego sięgnąć? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
- Skuteczny w walce ze stanami zapalnymi
Wyniki naukowych badań dowodzą, że chlorofil to jedna z najsilniejszych substancji o działaniu przeciwzapalnym. Jest on coraz częściej stosowany w walce ze stanami zapalnymi trzustki, zatok a także we wspomaganiu leczenia artretyzmu. Co ważne, jest on środkiem w pełni naturalnym i bezpiecznym a jego stosowanie nie powoduje żadnych skutków ubocznych.
- Pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
Zakwaszenie organizmu to problem, który dotyczy większości z nas. Ten stan spowodowany jest spożywaniem zbyt dużych ilości pokarmów kwasotwórczych, tj. mięso, słodycze czy pszenne pieczywo przy jednoczesnym zbyt niskim spożyciu warzyw, szczególnie zielonych. Długotrwałe zakwaszenie organizmu może w konsekwencji prowadzić do wielu poważnych zaburzeń, tj. biegunki, nudności, zawroty głowy, stany depresyjne, chroniczne zmęczenie, osteoporoza czy artretyzm. Jak się przed tym ustrzec? Warto do swojej diety przemycać jak największą ilość zielonych warzyw obfitujących w chlorofil, tj. sałaty liściaste czy szpinak. Dobrym rozwiązaniem będzie także regularne stosowanie suplementów bazujących na czystym, wyizolowanym z roślin chlorofilu, który skutecznie odkwasza organizm.
- Chroni przed stresem oksydacyjnym
Chlorofil posiada także silne właściwości przeciwutleniające, co w efekcie przekłada się na neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników. W związku z tym przypisuje mu się pozytywny wpływ na ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Na tej podstawie można wywnioskować, że chlorofil skutecznie zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób, tj. cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory.
Jakie inne właściwości wykazuje chlorofil?
- neutralizuje nieświeży oddech
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- wspomaga procesy trawienne i sprzyja utracie wagi
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej
W jakiej formie dostarczać chlorofil do organizmu?
Najprostszym sposobem na zapewnienie swojemu organizmowi odpowiedniej dawki chlorofilu jest oczywiście jak najczęstsze spożywanie zielonych warzyw i owoców. Do produktów obfitujących w chlorofil należą m.in. brukselka, szpinak, sałata czy szparagi. Dobrym rozwiązaniem jest także stosowanie chlorofilu w formie suplementu diety. Produkty tego typu możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, najczęściej w formie kropli, proszku lub kapsułek. W tym wypadku należy jednak pamiętać, aby przestrzegać zalecanych przez producenta dawek a w przypadku osób przewlekle chorujących warto przed kuracją skonsultować się z lekarzem.