Podwyższony poziom złego cholesterolu znacząco przyczynia się do zwiększenia ryzyka zachorowania na miażdżycę, udar czy zawał. Dlatego tak ważne jest, aby zrównoważyć dietę i w naturalny sposób normować swój cholesterol.
Wapń
Wapń to pierwiastek, który przyczynia się do całkowitego obniżenia poziomu cholesterolu. Produktem bogatym w wapń jest mleko, więc warto pić je a przy okazji wzmocnić kości.
Ryby
Mięso tłustych ryb zawiera sporo tłuszczów omega-3, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Szczególnie polecane są łososie, pstrągi, sardynki, makrele i halibuty. Jeśli nie przepadamy za rybami, powinniśmy włączyć do diety siemię lniane lub olej lniany, które są bogate w kwasy omega-3.
Produkty roślinne
Sterole i stanole roślinne zawarte w owocach, warzywach, olejach roślinnych czy nasionach i orzechach obniżają poziom cholesterolu we krwi. Hamują też jego wchłanianie w jelitach przez co mniej cholesterolu przedostaje się do układu krwionośnego, a tym samym ryzyko jego zalegania na ścianach naczyń także jest mniejsze.
Gorzka czekolada
Kakao jest doskonałym źródłem polifenoli, które obniżają zły cholesterol i podwyższają dobry. Gorzka czekolada z wysoką zawartością kakao to dobry pomysł na słodką przekąskę.
Rozpuszczalny błonnik
Rozpuszczalny błonnik chroni organizm przed przedostaniem się cholesterolu z jelita do krwi. Znajdziemy go m.in. w takich produktach jak suszone śliwki, jęczmień, fasola, bakłażan.