CZEKOLADOWE CIASTECZKA OWSIANE – przepis bez mąki i cukru – spróbujesz?

Przepis na czekoladowe ciasteczka owsiane to propozycja, którą wykorzystać mogą diabetycy w swojej diecie. Nie ma jednak na tym polu ograniczeń, ponieważ przepis ten na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy chcą dbać o zdrowe odżywianie.

Czekoladowe ciasteczka owsiane

Składniki

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zmielonych migdałów i siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (70%)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska wanilii

 Sposób wykonania

W garnku umieszczamy masło, mleko, miód i wanilię. Podgrzewamy całość na małym ogniu aż do momentu połączenia się wszystkich składników.

W dużej misce łączymy suche składniki – płatki owsiane, rozdrobnione migdały, rodzynki, żurawinę, kakao, drobno posiekaną gorzką czekoladę, proszek do pieczenia i zmielone migdały z siemieniem lnianym. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy podgrzane masło z mlekiem i miodem oraz dobrze ubite jajka.

Całość jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 160°C 15–20 minut.

 W jednym ciastku znajduje się (około):

ENERGIA (kcal) – 233,04

BIAŁKO (g) – 5,62

TŁUSZCZ (g) – 12,7

WĘGLOWODANY (g) – 26,60

BŁONNIK POKARMOWY (g) – 2,5

WW – 2,41

WBT – 1,37

 

 

Przepis zaczerpnięty z Menu dla diabetyka. Zdrowe i smaczne przepisy nie tylko dla diabetyków, s. 107.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.