Przepis na czekoladowe ciasteczka owsiane to propozycja, którą wykorzystać mogą diabetycy w swojej diecie. Nie ma jednak na tym polu ograniczeń, ponieważ przepis ten na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy chcą dbać o zdrowe odżywianie.
Czekoladowe ciasteczka owsiane
Składniki
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka 2%
- 100 g masła
- 1/3 szklanki migdałów
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 2 jajka
- 2 łyżki zmielonych migdałów i siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (70%)
- 1 łyżka miodu
- 1 laska wanilii
Sposób wykonania
W garnku umieszczamy masło, mleko, miód i wanilię. Podgrzewamy całość na małym ogniu aż do momentu połączenia się wszystkich składników.
W dużej misce łączymy suche składniki – płatki owsiane, rozdrobnione migdały, rodzynki, żurawinę, kakao, drobno posiekaną gorzką czekoladę, proszek do pieczenia i zmielone migdały z siemieniem lnianym. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy podgrzane masło z mlekiem i miodem oraz dobrze ubite jajka.
Całość jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy. Nakładamy łyżką masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 160°C 15–20 minut.
W jednym ciastku znajduje się (około):
ENERGIA (kcal) – 233,04
BIAŁKO (g) – 5,62
TŁUSZCZ (g) – 12,7
WĘGLOWODANY (g) – 26,60
BŁONNIK POKARMOWY (g) – 2,5
WW – 2,41
WBT – 1,37
Przepis zaczerpnięty z Menu dla diabetyka. Zdrowe i smaczne przepisy nie tylko dla diabetyków, s. 107.