Bardzo wiele osób zmaga się dziś z nietolerancjami pokarmowymi i coraz częściej słyszy się o alergii na gluten. Jednak osoby z celiakią również mogą odżywiać się zdrowo, a ich kuchnia nie musi być nudna. Dowodem na to jest pyszny bezglutenowy chleb z chia i dodatkiem bananów oraz daktyli i orzechów. Przepis znajdziesz poniżej!
Bezglutenowy chleb z chia – przepis
Składniki
- 4 dojrzałe, rozgniecione banany
- 200 g zmielonych orzechów – brazylijskich i migdałów
- garść orzechów nerkowca
- garść daktyli
- 1/5 szklanki nasion chia
- 2 łyżki mieszanki miodu i syropu klonowego
- 3 jaja
- 1/5 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej kokosowy do wysmarowania formy
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni C. W misce rozdrabniamy banany, dodajemy do nich jajka, oliwę, miód z syropem klonowym, cynamon, sodę oraz sok z cytryny, a także zmielone orzechy i migdały oraz nasiona chia.
Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy. Dosypujemy jeszcze nerkowce i daktyle. Ponownie mieszamy.
Keksówkę smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez około 50 minut. Chleb można jeść z miodem lub konfiturą, albo bez dodatków.