Bezglutenowy chleb z chia – zdrowie w każdym kęsie! Sprawdź przepis!

Bardzo wiele osób zmaga się dziś z nietolerancjami pokarmowymi i coraz częściej słyszy się o alergii na gluten. Jednak osoby z celiakią również mogą odżywiać się zdrowo, a ich kuchnia nie musi być nudna. Dowodem na to jest pyszny bezglutenowy chleb z chia i dodatkiem bananów oraz daktyli i orzechów. Przepis znajdziesz poniżej!

Bezglutenowy chleb z chia – przepis

Składniki

  • 4 dojrzałe, rozgniecione banany
  • 200 g zmielonych orzechów – brazylijskich i migdałów
  • garść orzechów nerkowca
  • garść daktyli
  • 1/5 szklanki nasion chia
  • 2 łyżki mieszanki miodu i syropu klonowego
  • 3 jaja
  • 1/5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej kokosowy do wysmarowania formy

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni C. W misce rozdrabniamy banany, dodajemy do nich jajka, oliwę, miód z syropem klonowym, cynamon, sodę oraz sok z cytryny, a także  zmielone orzechy i migdały oraz nasiona chia.

Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie blendujemy. Dosypujemy jeszcze nerkowce i daktyle. Ponownie mieszamy.

Keksówkę smarujemy odrobiną oleju kokosowego. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez około 50 minut. Chleb można jeść z miodem lub konfiturą, albo bez dodatków.

bezglutenowy chleb z chia

 

 

Przepis zaczerpnięty z książki: B. Sadowska, I jak tu nie jeść? 63 przepisy na pyszne i zdrowe dania

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.