Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? I dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz inne informacje na temat daktyli, znajdziesz w poniższym artykule.
Daktyle to owoce, które szczególną popularnością cieszą się w gronie sportowców i osób dbających o swoją aktywność fizyczną. Zarówno w formie suszonej, jak i świeżej, są bogatym źródłem cukrów prostych, stanowiących idealną bazę energii podczas intensywnego wysiłku. Okazuje się również, że regularne spożywanie daktyli może wpływać na podniesienie sprawności układu sercowo-naczyniowego i wspierać walkę z uciążliwym problemem zaparć. A jakie inne, cenne właściwości skrywają w sobie te niezwykłe owoce?
Daktyle – wartości odżywcze
Ze względu na bogatą zawartość cennych wartości odżywczych, owoce daktylowca nazywane są przez mieszkańców krajów arabskich „chlebem życia”. Okazuje się, że daktyle zarówno w swojej suszonej, jak i świeżej formie, stanowią źródło błonnika oraz licznych witamin. W 100 gramach świeżych owoców znajdziemy między innymi: około 280 kalorii, blisko 2 gramy białka około 75 gramów węglowodanów i około 7 gramów błonnika. Ponadto, niniejsze owoce są w stanie dostarczyć do naszego organizmu:
Cenne witaminy, w tym:
- Witaminę A;
- Witaminy z grupy B (Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę);
- Witaminę C;
- Witaminę E;
- Witaminę K;
- Kwas foliowy.
Niezbędne składniki mineralne, w tym:
- Cynk;
- Fosfor;
- Magnez;
- Potas;
- Sód;
- Wapń;
- Żelazo.
Daktyle – poznaj ich właściwości zdrowotne
Częste spożywanie owoców daktylowca, w połączeniu ze zrównoważoną dietą opartą o zasady zdrowego odżywiania, może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Niniejsze owoce chronią nasz układ krwionośny przed odkładaniem się szkodliwych złogów cholesterolu, a ponadto odpowiedzialne są za poprawę wyników profilu lipidowego, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy w przyszłości. W związku z bogatą zawartością błonnika, daktyle pozytywnie wpływają również na perystaltykę jelit, zwalczając przy tym problem częstych i bolesnych zaparć. Dodatkowo, owoce te zalecane są w diecie osób, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego.
UWAGA! Szczególną ostrożnością podczas spożywania powyższych owoców powinny wykazać się osoby dotknięte problemem cukrzycy. Daktyle bogate są w cukry proste, a ich Indeks Glikemiczny = 103.
Daktyle – przeciwwskazania
Przed częstym spożywaniem owoców daktylowca powinny wzbraniać się osoby:
- Borykające się z nieżytem żołądka lub kolką żołądkową;
- Zmagające się z częstymi wzdęciami;
- Chorujące na migrenę (tyramina zawarta w niniejszych owocach może wywoływać bóle głowy).
Daktyle – zastosowanie w kuchni
Daktyle znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni, nie tylko w formie dodatku do słodkich deserów. Okazuje się, że z niniejszych owoców może powstawać (bogata w składniki odżywcze) mąka oraz słodkie dżemy i konfitury. Daktyle, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, stanowią doskonały zamiennik dla tradycyjnych słodyczy. W diecie osób, które unikają stosowania białego cukru, często wykorzystuje się również syrop daktylowy. Dodatkowo, słodki krem z daktyli może stanowić zdrową alternatywę dla kremów czekoladowych, które często uwielbiane są przez nasze dzieci.