Daktyle – co warto o nich wiedzieć?

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? I dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety? Odpowiedzi na te pytania oraz inne informacje na temat daktyli, znajdziesz w poniższym artykule.

Daktyle to owoce, które szczególną popularnością cieszą się w gronie sportowców i osób dbających o swoją aktywność fizyczną. Zarówno w formie suszonej, jak i świeżej, są bogatym źródłem cukrów prostych, stanowiących idealną bazę energii podczas intensywnego wysiłku. Okazuje się również, że regularne spożywanie daktyli może wpływać na podniesienie sprawności układu sercowo-naczyniowego i wspierać walkę z uciążliwym problemem zaparć. A jakie inne, cenne właściwości skrywają w sobie te niezwykłe owoce?

Daktyle – wartości odżywcze

Ze względu na bogatą zawartość cennych wartości odżywczych, owoce daktylowca nazywane są przez mieszkańców krajów arabskich „chlebem życia”. Okazuje się, że daktyle zarówno w swojej suszonej, jak i świeżej formie, stanowią źródło błonnika oraz licznych witamin. W 100 gramach świeżych owoców znajdziemy między innymi: około 280 kalorii, blisko 2 gramy białka około 75 gramów węglowodanów i około 7 gramów błonnika. Ponadto, niniejsze owoce są w stanie dostarczyć do naszego organizmu:

Cenne witaminy, w tym:

  • Witaminę A;
  • Witaminy z grupy B (Tiaminę, Ryboflawinę, Niacynę);
  • Witaminę C;
  • Witaminę E;
  • Witaminę K;
  • Kwas foliowy.

Niezbędne składniki mineralne, w tym:

  • Cynk;
  • Fosfor;
  • Magnez;
  • Potas;
  • Sód;
  • Wapń;
  • Żelazo.

Daktyle – poznaj ich właściwości zdrowotne

Częste spożywanie owoców daktylowca, w połączeniu ze zrównoważoną dietą opartą o zasady zdrowego odżywiania, może pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Niniejsze owoce chronią nasz układ krwionośny przed odkładaniem się szkodliwych złogów cholesterolu, a ponadto odpowiedzialne są za poprawę wyników profilu lipidowego, a tym samym zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy w przyszłości. W związku z bogatą zawartością błonnika, daktyle pozytywnie wpływają również na perystaltykę jelit, zwalczając przy tym problem częstych i bolesnych zaparć. Dodatkowo, owoce te zalecane są w diecie osób, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego.

UWAGA! Szczególną ostrożnością podczas spożywania powyższych owoców powinny wykazać się osoby dotknięte problemem cukrzycy. Daktyle bogate są w cukry proste, a ich Indeks Glikemiczny = 103.

Daktyle – przeciwwskazania

Przed częstym spożywaniem owoców daktylowca powinny wzbraniać się osoby:

  • Borykające się z nieżytem żołądka lub kolką żołądkową;
  • Zmagające się z częstymi wzdęciami;
  • Chorujące na migrenę (tyramina zawarta w niniejszych owocach może wywoływać bóle głowy).

Daktyle – zastosowanie w kuchni

Daktyle znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni, nie tylko w formie dodatku do słodkich deserów. Okazuje się, że z niniejszych owoców może powstawać (bogata w składniki odżywcze) mąka oraz słodkie dżemy i konfitury. Daktyle, dzięki swojemu słodkiemu smakowi, stanowią doskonały zamiennik dla tradycyjnych słodyczy. W diecie osób, które unikają stosowania białego cukru, często wykorzystuje się również syrop daktylowy. Dodatkowo, słodki krem z daktyli może stanowić zdrową alternatywę dla kremów czekoladowych, które często uwielbiane są przez nasze dzieci.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.