Czym tak naprawdę jest? I gdzie można ją stosować? Odpowiedzi na te pytania oraz innych, cennych informacji na temat substancji agar-agar szukaj w dalszej części tekstu.
Nazwę agar-agar z pewnością słyszała już większość z nas, nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, co ona tak naprawdę oznacza. Okazuje się, że agar to nic innego, jak substancja żelująca (w 100% pochodzenia roślinnego). Ze względu na swoje właściwości, niniejszy produkt znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Niemniej jednak, jej stosowanie może związane być również z szeregiem innych prozdrowotnych właściwości. Jakich? O tym w poniższym artykule.
Agar – co to jest?
Agar-agar jest wegańską substancją żelującą, która z powodzeniem może zastąpić w naszej kuchni tradycyjną żelatynę. Niniejszy produkt wytwarzany jest z krasnorostów (glonów) występujących na wybrzeżach Japonii. Te wodne rośliny zawierają w swoich ścianach komórkowych liczne związki, które odpowiedzialne są za powstrzymanie ich wysychania. Chociaż agar-agar jest powszechnie wykorzystywaną substancją, proces związany z jej produkcją nie jest łatwy i składa się z kilku etapów. Zaczynając od ich trudnego połowu, poprzez obróbkę (polegającą między innymi na suszeniu, wygotowywaniu i wymrażaniu), aż do otrzymywania czystych substancji żelujących w postaci proszku lub kostek.
Agar – poznaj najważniejsze właściwości niniejszej substancji
Agar-agar w odróżnieniu od tradycyjnej żelatyny posiada szereg właściwości, które szczególnie cenione są przez producentów żywności. Wśród nich możemy wyróżnić między innymi:
- Brak zapachu, koloru i smaku;
- Wysoką zawartość błonnika;
- Dużą wydajność;
- Niską wartość kaloryczną;
- Łatwość przechowywania.
W przemyśle spożywczym, substancja ta wykorzystywana jest na szeroką skalę podczas produkcji wegańskich dżemów, galaretek, ptasiego mleczka, sosów i żelków.
Okazuje się również, iż agar- agar może wykazywać korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ze względu na bogatą zawartość błonnika, wspomaga perystaltykę jelit i pomaga w walce z nadmiarem zbędnych kilogramów. Ponadto, niniejsza substancja jest dobrym źródłem wapnia wspierającego prawidłową strukturę naszych kości oraz zębów, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy w przyszłości. Dodatkowo, agar może być cennym wsparciem dla osób zmagających się z problemem niedokrwistości.
Agar – zastosowanie w kuchni
Agar-agar z powodzeniem możemy stosować w naszej kuchni, zamiast tradycyjnych substancji żelujących. Okazuje się, że produkt ten doskonale sprawdzi się podczas produkcji domowych dżemów lub słodkich żelków. Dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni, agar może okazać się idealnym składnikiem do przygotowania ptasiego mleczka.
UWAGA! Agar-agar w odróżnieniu od żelatyny tężeje w temperaturze pokojowej, co pozwala nam na przygotowanie pysznego deseru w naprawdę ekspresowym tempie.
Agar bez trudu możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli jesteś fanem zdrowych rozwiązań w swojej kuchni, wypróbuj niniejszy produkt podczas przygotowywania pysznych domowych deserów lub owocowych przetworów.