Daktyle są to owoce daktylowca, uprawianego już w czasach prehistorycznych. Dojrzałe drzewo osiąga wysokość nawet do 40 m wysokości i posiada 40 owocowych gron, przy czym z każdego można zebrać 30 daktyli. Daktylowiec nazwany został “drzewem życia”, natomiast daktyle “chlebem życia”. Nic w tym nadzwyczajnego, ponieważ zarówno świeże jak i suszone daktyle zawierają bogactwo błonnika, witamin, związków mineralnych oraz salicylanów i przeciwutleniaczy.
1. Gdy zmagasz się z zespołem jelita drażliwego…
Zespół jelita drażliwego objawia się kurczowymi bólami brzucha, nudnościami, burczeniem w brzuchu, biegunkami, zaparciami, wzdęciami. dolegliwości te często nasilają się przy nasilonym stresie.
Naukowcy przekonują, że dolegliwości te mogą ustąpić za sprawą spożywania daktyli, ponieważ zawierają tryptofan, który bierze udział w metabolizmie serotoniny, której zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów.
2. Gdy chcesz wesprzeć funkcjonowanie układu nerwowego…
Daktyle są bogatym źródłem potasu, który reguluje rytm serca, napięcie mięśniowe, pracę nerek i ciśnienie krwi.
Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego zapewniają witaminy z grupy B, których daktyle mają pod dostatkiem. Dotleniając mózg, stajemy się bardziej skoncentrowani, poprawie ulegają również procesy myślowe.
Owoce daktylowca zawierają taurynę. Jest to związek, który posiada właściwości antydepresyjne i nasenne.
3. Gdy cierpisz na brak energii…
Suszone daktyle zawierają bogactwo cukrów prostych, które są źródłem energii po intensywnym wysiłku fizycznym. Co więcej, uzupełniają niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach a dzięki zawartości potasu, pomagają szybko uzupełnić siły.
To świetna przekąska dla wszystkich, którym dokucza brak energii i sił witalnych.
4. Gdy dokuczają Ci zaparcia…
Daktyle są skarbnicą błonnika, przyspieszającego perystaltykę jelit. W przypadku wystąpienia problemów z wypróżnianiem, koniecznie sięgnij po suszone daktyle, które zawierają więcej błonnika niż świeże owoce.
5. Gdy cierpisz na nadkwasotę…
Owoce te wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy. Aby zmniejszyć dolegliwości związane z nadkwasotą, koniecznie zjedz kilka daktyli – po ich spożyciu pH soku żołądkowego stanie się bardziej zasadowe.
6. Gdy dbasz o zdrowie serca i układu krążenia…
Owoce daktylowca maja bardzo pozytywny wpływ na układ krążenia zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. U kobiet obniżają ryzyko wystąpienia udarów mózgu, natomiast u mężczyzn zmniejszają ryzyko zawału serca.
Jak działają salicylany zawarte w daktylach? Obniżają krzepliwość krwi, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się zakrzepów blokujących naczynia krwionośne. Warto też wspomnieć, że zawarte w daktylach salicylany działają jak aspiryna, łagodzą ból, stany zapalne i zbijają gorączkę.
7. Gdy masz alergie…
Jeśli cierpisz na alergię, dobrze byłoby spożywać daktyle, ponieważ łagodzą jej negatywne skutki. W suszonych owocach skrywa się spora dawka organicznej siarki. Eksperci przekonują, że zmniejsza ona różne rodzaje alergii.
8. Gdy zależy Ci na zdrowych kościach…
Czy wiesz, że 80% chorujących na osteoporozę to kobiety? Dolegliwość ta wzrasta zwłaszcza po przejściu przez kobietę menopauzy. Następuje zmniejszenie poziomu stężenia estrogenów, co jest częstym powodem występowania tej przypadłości oraz palenie papierosów i siedzący tryb życia. Regularne spożywanie daktyli zwiększy odporność kości, dzięki zawartości selenu, manganu, magnezu i miedzi.
Suszone owoce daktylowca możesz nabyć w sklepie >>>