Czy grillowanie bez mięsa w ogóle jest możliwe? I jak przygotować pysznego burgera w stylu wegańskim? Odpowiedzi na te pytania oraz zdrowych inspiracji na majówkę, szukaj w dalszej części tekstu.
Majówka zbliża się do nas wielkimi krokami. To nie tylko czas upragnionego odpoczynku na łonie natury, ale również rozpoczęcie wielkiego sezonu grillowego. A co z tymi osobami, które zamiast soczystej karkówki wybierają pełne witamin i minerałów warzywa? Nie martwcie się, ponieważ na grillowym ruszcie doskonale upichci się nie tylko kiełbasa, ale również całe mnóstwo jarzyn i wegańskich przysmaków.
Grillowanie w stylu wege – warzywa
Chociaż warzywa najczęściej spożywane są przez nas w formie sałatki albo dodatku do mięsa, okazuje się, że doskonale sprawdzić się one mogą w roli dania głównego.
Po pierwsze: Cukinia – pokrojona w plastry i skropiona niewielką ilością oliwy, z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich oraz suszonych pomidorów, w zaledwie kilka minut zamieni się w wyśmienite danie na ruszcie;
Po drugie: Bakłażan – bez trudu możesz pokroić zarówno w podłużne pasy, jak i grube poprzeczne plastry. Wystarczy dobór odpowiednich ziół i dodatek niewielkiej ilości sosu jogurtowego (oczywiście wegańskiego), aby stworzyć naprawdę smaczną przystawkę;
Po trzecie: Papryka – pocięta w grube plastry nie tylko pięknie będzie prezentować się na ruszcie, ale również porwie Cię swoim nietuzinkowym smakiem. Dodaj do niej odrobinę oregano, soli himalajskiej oraz oliwy z oliwek, a po chwili przekonasz się, że warzywa są nie tylko prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, ale również smaków;
Po czwarte: Młode ziemniaki – zawinięte w folię z dodatkiem kopru, soli himalajskiej i niewielkiej ilości oliwy z oliwek, w kilkanaście minut zamienią się w wyśmienite danie nie tylko dla miłośników kuchni wegańskiej!
Grillowanie w stylu wege – tofu
Jeśli oprócz cennych witamin, chcesz dostarczyć do swojego organizmu sporą ilość wartościowego białka, postaw na tofu. Niniejszy przysmak kuchni wegańskiej doskonale sprawdzi się na ruszcie. Ponadto, można przyrządzić z niego pyszne szaszłyki, wystarczy przygotować:
- 5 długich wykałaczek;
- 1 kostkę tofu (np. wędzonego);
- Około 10-12 pomidorków koktajlowych;
- 2 duże cebule czerwone;
- 2 papryki żółte;
- 1 dużą cukinię;
- Oliwę z oliwek;
- Ulubione zioła.
Sposób przygotowania: Tofu, cukinię oraz paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę pokrój w szerokie pióra i nadziej ją na wykałaczkę, naprzemiennie z pomidorkami koktajlowymi i pozostałymi składnikami. Następnie, przypraw całość według uznania, skrop oliwą z oliwek, połóż szaszłyki na ruszcie i piecz przez około 15-20 minut.
Nasza rada! Szaszłyki wegańskie doskonale smakować będą z pikantnym sosem pomidorowym z dodatkiem papryczki chili.
Grillowanie w stylu wege – burgery
Wegańskie burgery to doskonała propozycja na majówkę. Są one nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu.
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 100 gramów kaszy jaglanej;
- 100 gramów kaszy gryczanej;
- 1 opakowania tradycyjnego tofu;
- 6-8 obranych pieczarek;
- 1 czerwonej cebuli;
- Szczypty imbiru;
- 1 łyżeczki oregano, bazylii oraz suszonych pomidorów w proszku;
- 2 łyżek siemienia lnianego;
- Soli i pieprzu do smaku.
Jak przygotować burgery wegańskie?
Krok I: Ugotuj obie kasze zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu;
Krok II: Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż posiekane pieczarki oraz cebulę;
Krok III: Przy pomocy blendera, zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i dopraw je według uznania;
Krok IV: Uformuj burgery i połóż je na ruszcie (najlepiej na specjalnej tacce posmarowanej niewielka ilością oliwy z oliwek), a następnie piecz przez około 20-25 minut.
Nasz rada! Podaj burgery z dodatkiem sosu musztardowego, rukoli, bułki pełnoziarnistej oraz pomidorów malinowych.
Życzymy smacznego!