Daktyle…ich siła i witalność…

dakty

Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami. Daktyle to owoce daktylowca – najstarszego, bo uprawianego od czasów prehistorycznych, owocowego drzewa na świecie. Obecnie daktylowce uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. Dojrzałe drzewo osiąga nawet 40 metrów i posiada 40 gron owocowych (w każdym około 30 daktyli). Ich właściwości odżywcze doceniają zwłaszcza mieszkańcy krajów arabskich którzy, nazywają je „chlebem życia”.

Wartości odżywcze świeżych daktyli (w 100 g)
Wartość energetyczna – 282/277 kcal
Białko ogółem – 2,45/1,81 g
Tłuszcz – 0,39/0,15 g
Węglowodany – 75,03 g (w tym cukry proste 63,35)/ 74,97 g (w tym cukry proste 66,47)
Błonnik – 8/6,7 g

Witaminy
Witamina C – 0,4/0 mg
Tiamina – 0,052/0,050 mg
Ryboflawina – 0,066/0,060 mg
Niacyna – 1,274/1,610 mg
Witamina B6 – 0,165/0,249 mg
Kwas foliowy – 19/15 µg
Witamina A – 10/149 IU
Witamina E – 0,05/0 mg
Witamina K – 2,7/2,7 µg

dak333

Minerały
Wapń – 39/64 mg
Żelazo – 1,02/0,90 mg
Magnez – 43/54 mg
Fosfor – 62/62 mg
Potas – 656/696 mg
Sód – 2/1 mg
Cynk – 0,29/0,44 mg

Ciekawostki:
-udowodniono, że daktyle mają dobroczynny wpływ na serce. Namoczone przez noc w wodzie, a rankiem rozgniecione i zjedzone dadzą dobre wsparcie słabemu sercu. Jedz je na serce w tej postaci dwa razy w tygodniu.
-daktyle mogą również podnieść naszą sprawność seksualną. Namocz garść daktyli w kozim mleku na noc. Rano zmiksuj wszystko dodając miód i kardamon do smaku. Wypijaj od czasu do czasu i obserwuj zmiany. Ciesz się pożyciem 🙂
-daktyle również wspomogą leczenie raka jamy brzusznej. Działają bowiem jak tonik, który oczyszcza jamę brzuszną ze zbędnych toksyn i innych niepotrzebnych tam rzeczy.
-obecny w daktylach błonnik pokarmowy sprawia, że daktyle są bardzo sycące. Co więcej, chroni organizm przed działaniem złego cholesterolu utrudniając mu wchłanianie się.
-owoce te zawierają kwas taninowy, który jest dobrym antyoksydantem. Ma on ponadto właściwości przeciwzapalne, przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne.
-masz kaca? Zjedz daktyle! Pozostaw na noc daktyle moczone w wodzie. Wypij rano tę wodę. Kac? Jaki kac? Czy ktoś tu miał kaca?:)

dak222

Daktyle możecie zakupić na naszym sklepie internetowym http://www.cosdlazdrowia.pl/

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.