Zakwaszony organizm oznacza zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej ustroju. Tym, co powoduje zakwaszenie organizmu są składniki mineralne zawarte w pożywieniu, przede wszystkim fosfor, chlor i siarka. Gdy zaburzona zostanie równowaga kwasowo-zasadowa, może dojść do kwasicy (zakwaszenia organizmu) bądź zasadowicy. Konieczne jest środowisko słabo zasadowe (pH krwi to 7,35–7,45). Równowaga pomiędzy kwasami i zasadami w głównej mierze jest parametrem, który zależy od podaży składników mineralnych w diecie, a tym samym od tego, jakie produkty wybieramy na codzienne posiłki.
Poza niewłaściwą dietą, na zakwaszenie organizmu wpływ mają również:
– podwyższona temperatura ciała
– otyłość
– stres
Objawy zakwaszenia:
-zaburzenia rytmu serca
-zakwaszony organizm powoduje upośledzenie spalania glukozy i sprzyja wysokim poziomom cukru we krwi
-zakwaszenie mięśni powoduje spadek siły ich skurczów, szybkie męczenie i osłabienie sprawności fizycznej
-zakwaszony organizm jest bardziej podatny na rozwój infekcji
-nieprzyjemne objawy ze strony przewodu pokarmowego – nudności, brak apetytu, mogą pojawiać się wymioty i bóle brzucha
Co najbardziej zakwasza organizm:
– mięso
– drób, wołowina, wieprzowina
– sery żółte, pleśniowe, topione
– wędliny
– jajka
– chleb pszenny
– makaron
– kakao, czekolada
– cukier
– sól
– czarna herbata
– alkohol
– słodkie napoje gazowane
– produkty typu instant
– paluszki, chipsy
Jak odkwasić organizm?
Dieta alkalizująca (dieta na odkwaszenie) powinna zawierać przede wszystkim produkty zawierające w swym składzie pierwiastki alkalizujące, do których należą:
-sód,
-magnez
-wapń
-potas
Potencjalnie zdolne do alkalizowania produkty żywnościowe to:
– mleko
– owoce – pomarańcze, grejpfruty, cytryny, brzoskwinie, jabłka, arbuzy, dojrzałe banany, porzeczki, kiwi, winogrona słodkie, gruszki, ananas, mango, papaja, agrest, limonka
– warzywa – sałata, rzodkiewka, burak, marchew, seler, pietruszka, ziemniak, kalafior, kapusta, brokuł, szparag, kabaczek, brukselka, cebula, czosnek, dynia, szpinak, świeże zioła i przyprawy
– woda alkaliczna JAVA – Woda JAVA jako jedna z nielicznych na świecie ma pH 9,2. Wysokie pH wody JAVA przeciwdziała zakwaszeniu organizmu. Wpływa na poprawę naszego samopoczucia i witalność. Funkcjonowanie układu pokarmowego i mięśniowego również może ulec poprawie.
Zakwaszony organizm i objawy, które powoduje ten stan, są na ogół na tyle uciążliwe, że warto unikać tego typu zaburzeń. Najlepszym sposobem na zakwaszenie organizmu jest dieta składająca się z dużych ilości owoców i warzyw, gdyż produkty te w przewadze mają charakter zasadotwórczy.