Gotowe pasty kanapkowe – czy warto mieć je w swojej lodówce?

Coraz szybsze tempo życia i szukanie prostych, kulinarnych rozwiązań sprawia, że pasty warzywne stają się coraz bardziej popularnym produktem w naszych domach. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze? Do czego (oprócz kanapek) można wykorzystywać je w swojej kuchni? Odpowiedzi na te pytania szukaj w poniższym artykule.

pasty warzywne

Z tego artykułu dowiesz się:

Pasty warzywne – dlaczego powinny mieć stałe miejsce w Twojej lodówce?

Pasty do kanapek to wygodna a zarazem niezwykle smaczna propozycja na przekąskę w domu, pracy czy na wycieczce. Za popularnością tych produktów stoi zapewne także zdobywający coraz większą liczbę zwolenników weganizm. Pasty wegańskie dostarczają bowiem do diety niezbędnych witamin, minerałów i innych cennych składników, jak np. błonnik pokarmowy. Wiele z nich dzięki zawartości warzyw strączkowych (np. ciecierzycy) stanowi także doskonałe uzupełnienie bezmięsnej diety. Są one bowiem bogatym źródłem pełnowartościowego białka o cennym składzie aminokwasowym.

Jak wybrać pastę kanapkową wysokiej jakości?

Wybierając gotowe pasty na kanapki warto pamiętać, aby przestrzegać kilku zasad. Najważniejszą z nich jest zapewne prosty, w miarę możliwości krótki skład bez zawartości zbędnych wypełniaczy, barwników, dużej ilości soli i innych polepszaczy smaku. Dobra pasta kanapkowa powinna być po brzegi wypełniona warzywami i naturalnymi przyprawami podkreślającymi smak i aromat produktu. Przy wyborze idealnej pasty warzywnej warto także zwrócić uwagę na konsystencję i warunki przechowywania, aby jak najdłużej cieszyć się jej smakiem.

pasty warzywne

Pasty warzywne dla najmłodszych

Dzieci z reguły lubią kanapki. Warto zatem postarać się, aby z ich pomocą przemycać do diety naszych pociech to, co najlepsze. Pasty do chleba oparte na bazie warzyw to doskonałe urozmaicenie diety dzieci. Dostarczają one bowiem całej gamy cennych substancji niezbędnych do rozwoju młodego organizmu. Z tego względu warto do past kanapkowych przekonywać także najmłodszych i już teraz wykształcać w nich dobre nawyki żywieniowe.

Co możesz przygotować z użyciem warzywnych past?

Smalczyk wegański, pasztet z pieczonymi warzywami, hummus z dynią i imbirem, pasztet a’la falafel, pasta z pieczonych batatów, hummus z wędzoną papryką i marchwią, a na deser chocorella – pasta z ciecierzycy i daktyli. Brzmi pysznie, prawda? Pasty kanapkowe naładowane warzywami i naturalnymi przyprawami to smaczne urozmaicenie każdej diety, także wegańskiej. Co więcej, przydadzą się nie tylko na kanapki. Na ich bazie wyczarujesz zdrowe, pełnowartościowe potrawy dla całej rodziny. Możesz używać ich jako dodatku do naleśników, tortilli i wszelkiego rodzaju placków. Sprawdzą się także jako składnik zup typu krem, sałatek czy sosów do makaronu. Wybierz smak i zdrowie – postaw na naturę!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *