Kakao zwykłe czy kakao surowe – które wybrać?


Kakao surowe jest produktem roślinnym, który zawiera ponad 300 składników wspierających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Określa się je mianem „pokarmu bogów”, gdyż spożywanie kakao wspiera pracę wszystkich narządów. Na rynku dostępne są opakowania zwykłego, zmielonego kakao oraz kakao surowe. Które z nich jest zdrowsze?

Surowe kakao vs zwykłe

Kakao surowe wytwarza się z nieprażonych ziaren kakaowca, tłoczonych na zimno. Niska temperatura sprawia, że w produkcie zatrzymywane są żywe enzymy, a nadmiar tłuszczu jest usuwany jako masło kakaowe. Zwykłe, mielone kakao dostępne w supermarketach nie różni się wyglądem, jednak wytwarza się je w sposób niezdrowy. Ziarna kakaowca są prażone w wysokich temperaturach, przez co tracą większość cennych składników odżywczych. Komercyjne kakao również jest odtłuszczane, jednak jego smak jest słodszy ze względu na dodatek cukru. Surowe kakao jest bardzo gorzkie, a jego aromat jest znacznie intensywniejszy.

Ziarno kakaowca tłoczone na zimno jest o wiele zdrowsze niż jego komercyjny odpowiednik, dlatego powinno się używać wyłącznie surowego produktu. W surowym kakao znajdują się magnez, potas, żelazo i cynk, kofeina, teobromina, polifenole, katechiny, epikatechiny, procyjanidyny, a także tryptofan i serotonina, które są związkami chroniącymi przed depresją.

Witamina D3 – jak działa i jakie są skutki jej niedoboru?
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki Witamina D3 - czym jest? Witamina D należy Co ciekawe, witamina D jako jedyna jest wytwarzana przez ludzki organizm. Jest Witamina D3 - niedobory Częsta ekspozycja Niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne jest najczęstszą przyczyną niedobor Jak "dawkować" witaminę D za darmo? Poniżej schemat przygotowany przez ...

Czy surowe kakao jest zdrowe? Właściwości surowego kakao

W starożytności regularnie spożywano kakao – właściwości zdrowotne ziaren kakaowca doceniały przede wszystkim indiańskie plemiona z Ameryki Środkowej i Południowej.  Współczesne badania wykazały, że kakao działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Regularne spożywanie produktu chroni przed chorobami serca, a poziom polifenoli w kakao jest wyższy niż w herbacie i czerwonym winie. Dzięki tym związkom, kakao działa jak aspiryna. Ponadto produkt zwalcza anemię i zapobiega jej nawrotom.

Spożywanie surowego kakao zwiększa poziom zdrowego cholesterolu we krwi, zmniejsza uciążliwość dolegliwości związanych z menopauzą, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu. Ponadto w surowym kakao znajduje się anandamid, czyli endorfina naturalnie produkowana przez ludzkie ciało w czasie wysiłku fizycznego.

W kakao znajduje się duża ilość magnezu, który reguluje pracę mięśni, syntezę białek i procesy produkcji energii. Już dwie łyżeczki surowego kakao pokrywają dzienne zapotrzebowanie na magnez aż w 13 procentach. Włączenie produktu do diety sprawia, że obniża się ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, insulinooporności i cukrzycy. Ponadto rzadziej odczuwa się bolesne skurcze mięśni, drganie powiek bądź drżenie dłoni.

Kakao surowe czy gorzka czekolada?

Gorzka czekolada jest wytwarzana z dużej ilości kakao, jednak ma gorszy wpływ na zdrowie niż kakao surowe. W gorzkiej czekoladzie używa się ziaren, które tracą lecznicze właściwości w procesie produkcji. Wysoka temperatura sprawia, że kakao traci witaminy i minerały. Ponadto do gorzkiej czekolady dodaje się cukier, który prowadzi do powstawania otyłości, cukrzycy typu II i próchnicy zębów.

Jak spożywać surowe kakao?

Surowe kakao jest gorzkie, dlatego początkowo jego smak może nie przypaść do gustu. Aby przekonać się do surowego kakao, można dodawać je do koktajli mlecznych, jogurtów, owsianek, granoli i lodów bądź używać ich jako posypki do ciast. Gorycz kakao można przełamać, dodając do posiłku syrop klonowy, syrop z agawy, miód, ksylitol lub erytrol. W pełni skorzysta się z właściwości odżywczych kakao, jedynie gdy będzie się dodawać je posiłków podawanych na zimno lub po wystudzeniu jedzenia.

Jak zmielić ziarno kakaowca?

Surowe kakao w ziarnach jest powszechnie dostępną formą tego produktu. Przed jego użyciem ziarna należy samodzielnie zmielić – ziarna są zbyt twarde, by je gryźć zębami. Ponadto mielenie sprawia, że ziarna kakaowca uwalniają głębię aromatu i zachęcają do jedzenia. Aby zmielić surowce kakao, można użyć młynka do kawy. Tempo mielenia powinno być dość wolne, gdyż szybko pracujące ostrza młynka nagrzewają się, a ziarna poddane wysokiej temperaturze tracą swoje właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *