Jakie właściwości zdrowotne w sobie skrywa? I w jaki sposób powinniśmy ją zaparzyć? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat zielonej kawy znajdziesz w dalszej części tekstu.
Kawa zielona (nazywana również surową) cieszy się stale rosnącą popularnością. Niepalonym ziarnom, pozyskiwanym z kakaowca, przypisuje się szereg właściwości zdrowotnych, wśród których możemy wyróżnić ich wpływ na przyspieszanie procesu odchudzania. Niemniej jednak, wsparcie w walce z nadmiarem zbędnych kilogramów to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy sięgać po niniejszy produkt. Co jeszcze powinniśmy o nim wiedzieć?
Kawa zielona – wartości odżywcze
W odróżnieniu od tradycyjnej kawy, jej zielona odmiana może pochwalić się stosunkowo wysoką zawartością składników odżywczych. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 14 kalorii oraz 3,3 grama węglowodanów. Ponadto, w porcji zielonej kawy znajdują się:
- Kwas chlorogenowy;
- Kwas salicylowy;
- Kofeinę;
- Kwas foliowy;
- Witaminy z grupy B (w tym witaminę B2 oraz B12);
- Składniki mineralne, takie jak: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód i żelazo).
Kawa zielona – właściwości zdrowotne
Za większość właściwości odżywczych pochodzących z zielonej odmiany kawy odpowiada kwas chlorogenowy, który w procesie palenia tradycyjnej kawy ulatnia się. Niniejszy związek wykazuje nie tylko korzystne działanie odchudzające, ale również wpływa na powstawanie procesów antyoksydacyjnych w naszym organizmie. Dlatego też, regularne picie zielonej kawy może przyczynić się do zwiększenia efektywności zwalczania wolnych rodników, a tym samym opóźniania procesów starzenia się organizmu i wzmocnienia ogólnej odporności na działanie szkodliwych czynników pochodzenia egzogennego i endogennego.
Zielona kawa a odchudzanie
Wpływ zielonej kawy na zwiększenie efektywności procesu odchudzania został poparty badaniami naukowymi. Okazuje się, że kwas chlorogenowy w niej zawarty przyczynia się do zmniejszania wchłaniania glukozy z pożywienia (o około 7%). W związku z tym, organizm zmuszony jest wykorzystywać wcześniej nagromadzone w naszym organizmie zapasy cukrów. Warto jednak pamiętać, że picie zielonej kawy lub przyjmowanie jej w formie tabletek nie przyniesie oczekiwanych efektów odchudzania, jeśli nie połączymy jej ze stosowaniem zdrowych zasad odżywiania oraz z aktywnością fizyczną.
Kawa zielona – zastosowanie
Zielona kawa stosowana jest szczególnie przez te osoby, które mają zamiar pozbyć się nadmiaru zbędnych kilogramów. Niemniej jednak, coraz częściej wykorzystywana jest również w przemyśle farmaceutycznym, jako składnik środków wspomagających odchudzanie. Okazuje się również, że fusy ze zmielonych ziaren kawy mogą stanowić doskonały składnik domowego peelingu do pielęgnacji skóry dotkniętej problemem cellulitu.
Kawa zielona – jak przygotować?
Prawidłowy sposób przygotowania zielonej kawy jest bardo prosty. Wystarczy, że 2 łyżeczki zmielonych ziaren zalejesz 200 ml wody w temperaturze 80-90oC, a następnie pozostawisz kawę do zaparzenia (pod przykryciem) na około 10 minut.