Mąka migdałowa – właściwości i zastosowanie


Jakie właściwości w sobie skrywa? I czy można ją przygotować we własnej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz najważniejsze informacje na temat mąki migdałowej znajdziesz w dalszej części tekstu.

Zarówno ze względu na swój wyjątkowy smak, jak i bogatą zawartość cennych składników odżywczych, mąka migdałowa cieszy się coraz większą popularnością w naszej kuchni. Nadaje się ona do wypieku aromatycznych ciast, jak również może stanowić doskonały zamiennik dla tradycyjnej mąki w diecie bezglutenowej. A jakie inne, cenne właściwości skrywa w sobie mąka migdałowa?

Mąka migdałowa – jakie właściwości w sobie skrywa?

Mąka migdałowa otrzymywana jest wyłącznie ze zmielonych migdałów i to właśnie z nich pochodzą wszystkie cenne właściwości znajdujące się w niniejszym produkcie. Mąka migdałowa charakteryzuje się słodkim smakiem i barwą przypomina swój tradycyjny odpowiednik. Jednymi z najważniejszych składników odżywczych, jakie skrywa w sobie mąka migdałowa są nienasycone kwasy tłuszczowe (jedno- oraz wielo-nienasycone). Ponadto, niniejszy produkt charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością węglowodanów, przez co z powodzeniem może wykorzystywany być w diecie ketogenicznej. Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż mąka migdałowa stanowi bogate źródło minerałów, takich jak: wapń, magnez i żelazo.

Stosowanie mąki migdałowej może przyczynić się do:

  • Obniżenia ciśnienia krwi (za sprawą antyoksydantów);
  • Obniżenia poziomu cholesterolu, a tym samym zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia w przyszłości (za sprawą bogatej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych);
  • Zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II (za sprawą obniżonej zawartości węglowodanów);
  • Spowolnienia procesów starzenia się organizmu oraz do zwalczania szkodliwych wolnych rodników (za sprawą zawartych w mące antyoksydantów).

Mąka migdałowa – zastosowanie w kuchni

Mąka migdałowa z powodzeniem może stanowić pyszny i zdrowy zamiennik dla tradycyjnej mąki. Warto również pamiętać, że niniejszy produkt nie zawiera w sobie glutenu, dlatego też świetnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z problemem jego nietolerancji lub celiakii. Mąkę migdałową możemy bez przeszkód wykorzystywać podczas:

  • Wypieku tradycyjnych ciast, ciastek oraz babeczek;
  • Pieczenia pizzy oraz wypieku chleba (w formie dodatku);
  • Przygotowywania słodkich placuszków i naleśników;
  • Zagęszczania wytrawnych sosów i zup.

Z mąki migdałowej jesteśmy również w stanie przygotować pyszne i kolorowe makaroniki, czyli francuskie ciasteczka, które z pewnością każdemu przypadną do gustu.

Mąka migdałowa – gdzie ją kupić?

Mąkę migdałową z powodzeniem możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Niemniej jednak, warto ją przygotować samodzielnie. Wystarczy przygotować około 500 gramów łuskanych migdałów, a następnie zmiksować je przy pomocy blendera.

UWAGA! Nie miksuj migdałów zbyt długo. Jeśli to zrobisz, z orzechów zacznie wydzielać się tłuszcz, a wówczas zamiast puszystej mąki uzyskasz masło migdałowe (które podobnie jak mąka, stanowi skarbnicę wartościowych składników odżywczych).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *