Odchudzające właściwości zielonej kawy

Wiele osób szuka skutecznego preparatu na odchudzanie, który jednocześnie nie zaszkodzi zdrowiu. Często jest tak, że wybrany specyfik na jedno rzeczywiście pomaga, ale powoduje też niepożądane skutki uboczne. Jako bezpieczny i co najważniejsze naturalny sposób na utratę zbędnych kilogramów jest przedstawiania zielona kawa.

Zielona kawa – co warto o niej wiedzieć?
Kawa zielona to nic innego jak zwykłe ziarna znanej nam wszystkim czarnej kawy, które nie zostały poddane procesowi palenia (właśnie dlatego mają taki kolor, a nie inny). Zawiera w sobie kwas chlorogenowy oraz zdecydowanie więcej związków nielotnych niż jej tradycyjny odpowiednik.

Jest co prawda nieco mniej aromatyczna w smaku, ale ma, naszym zdaniem lepsze właściwości, o których w internecie można bardzo dużo przeczytać, na przykład na opinieozielonejkawie.pl, czy innych serwisach eksperckich.

green-coffee-e1428324210245
Zielona kawa na odchudzanie?
Według naukowców połączenie kwasu chlorogenowego i kofeiny wpływa na spalanie tłuszczu. Mimo że zielona kawa właściwości ma naprawdę bardzo wiele, obecnie sporo ludzi sięga po ten specyfik właśnie wtedy, gdy chce stracić nieco na wadze. Dlaczego właściwie picie naparu, przygotowanego z zielonej kawy, wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej? Otóż, dzieje się tak, ponieważ niedopalone ziarna nie tracą cennych właściwości, które znikają po głębszej obróbce.
Tajny składnik zielonej kawy to bez wątpienia kwas chlorogenowy, który sprzyja szybkiej przemianie materii. Składnik ten jest bowiem odpowiedzialny za obniżanie poziomu ilości wchłanianego cukru ze spożywanych posiłków w ciągu dnia. W efekcie organizm zostaje zmuszony do pobierania zapasów wcześniej zgromadzonej energii.

Instagram ViVio

Jak parzyć?
Wbrew pozorom, przygotowanie naparu z zielonej kawy nie różni się zbytnio od przygotowywania dobrze znanej kawy czarnej. Warto pamiętać, żeby przed zmieleniem zielonej kawy rozbić ziarna najpierw w moździerzu, gdyż są na tyle twarde, że mogą uszkodzić młynek. Do zaparzenia da się z powodzeniem używać zwykłego kubka, do którego następnie sypie się od 2 do 3 łyżeczek rozdrobnionej kawy. Po zalaniu całości gorącą wodą (nie wolno zalewać wrzątkiem) należy odczekać około pięciu minut. Po tym czasie, napój gotowy jest do wypicia.
Zieloną kawę można dla smaku wzbogacić na przykład o cukier, jednak jeśli myśli się o skutecznym odchudzaniu, powinno się wystrzegać kalorycznych dodatków. Należy również pamiętać, że sama zielona kawa cudu nie uczyni. By osiągnąć najlepsze efekty konieczne są ćwiczenia, które zielona kawa będzie mogła sprawnie wspomagać.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *