Jak zrobić zdrowy majonez?

Jak przygotować go w domu? I czy zdrowy majonez naprawdę istnieje? Odpowiedzi na te pytania oraz cenne wskazówki znajdziesz w dalszej części tekstu!

Święta tuż za rogiem, a to oznacza, że już za kilka dni będziemy zajadać się mnóstwem pyszności, które mogą stanowić spore wyzwanie dla naszego układu trawiennego. Jajka faszerowane, sałatki, a nawet świąteczna babka, niektóre z tych dań zwyczajnie nie mogą obejść się bez dodatku majonezu. Jeśli jednak w tym roku masz zamiar nieco odchudzić tradycyjne potrawy i postawić na zdrowie Twoje i Twoich bliskich, przedstawiamy prosty przepis na domowy majonez w wersji fit!

Jak zrobić zdrowy majonez w naszej kuchni?

Chociaż na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej „zdrowych” alternatyw dla tradycyjnego majonezu, warto go przygotować również w swojej kuchni. Poniższy przepis nie wymaga od nas znajomości tajników kulinarnych, ani wyszukanych składników. Wystarczy odrobina czasu i kilka dobrych produktów, aby w kilka chwil przygotować pyszny majonez nie tylko na świąteczny stół.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 250g chudego twarogu (w kostce);
  • 2 łyżeczek świeżo wyciśniętego soku z cytryny;
  • 1 łyżeczki ulubionej musztardy;
  • 1 jajka;
  • Soli i pieprzu do smaku (według uznania).

Jak przygotować domowy majonez w wersji light?

Krok I: Do małego garnka włóż jajko i gotuj je na małym ogniu przez około 7 minut;

Krok II: Po ugotowaniu, zalej jajko zimną wodą, a następnie obierz je ze skórki i przekrój na pół;

Krok III: Do wysokiej miski przełóż twaróg, dodaj do niego sok z cytryny, łyżeczkę ulubionej musztardy, ugotowane jajko oraz przyprawy;

Krok IV: Przy pomocy blendera zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki tak, aby uzyskać masę przypominającą tradycyjny majonez.

Nasza rada! Tak przygotowany majonez możesz użyć do faszerowania świątecznych jajek z dodatkiem rzeżuchy i nasion słonecznika.

 

Poznaj przepis na pyszną sałatkę z majonezem w odchudzonej wersji!

Pyszna i pełna warzyw sałatka to doskonała propozycja zarówno na świąteczne śniadanie, jak i kolację. Dodając do niej samodzielnie przygotowany majonez, nie tylko nadasz jej wyjątkowego smaku, ale również podkreślisz jej zdrowy charakter.

Jakich składników potrzebujesz?

  • 4-5 rzodkiewek;
  • 1 zielonego ogórka;
  • 1 żółtej papryki;
  • Kilku liści sałat rzymskiej;
  • 2-3 jajek gotowanych na twardo;
  • 1 łyżki zdrowego majonezu;
  • Garści kiełków rzeżuchy do dekoracji.

Jak przygotować sałatkę warzywną z majonezem w zdrowszej wersji?

Krok I: Liście sałaty rzymskiej dokładnie opłucz, a następnie rozłóż je równomiernie dookoła miski tak, aby stanowiły swego rodzaju koronę;

Krok II: Paprykę, rzodkiewki oraz ogórka potnij w drobną kostkę, a następnie wymieszaj je razem z majonezem;

Krok III: Przygotowane warzywa przełóż na liście sałaty rzymskiej, a następnie ułóż na nich pokrojone w ćwiartki jajka;

Krok IV: Całość udekoruj z wierzchu kiełkami rzeżuchy.

Życzymy Smacznego i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.