Żeby „dostać się” do niego trzeba najpierw pokonać twardą skorupę, bo to, co najbardziej wartościowe ukryte jest wewnątrz. Jest zdrowy, smaczny i powszechnie znany, choć, w praktyce, z jego dobrodziejstw nie korzystamy w pełni. A szkoda, bo znacznie poprawiłoby to stan naszego zdrowia i samopoczucia. O czym mowa? O kokosie. Chcesz wiedzieć dlaczego jest zdrowy, dlaczego warto go jeść i w jakiej postaci?
Kokos to owoc palmy kokosowej, posiadający twardą skorupę a, wewnątrz biały i dość twardy miąższ i mleczko kokosowe- tak w skrócie można wytłumaczyć dziecku czym jest kokos. Ale nie zawsze jest to konieczne, bo nawet dzieci wiedzą, czym jest kokos i jak smakuje.
Kokos znamy głównie w wersji wiórek kokosowych, dodawanych co wypieków. A wiesz, że ze skorupy kokosu robi się zabawki i pamiątki?
Tuż po zerwaniu kokosu wydobywa się ze środka cenne mleczko kokosowe i tzw. mięso kokosowe, z którego robi się wiórki. Cała reszta jest eksportowana na cały świat i tam poddawana dalszej obróbce.
Owoce koksu są wykorzystywane do produkcji przekąsek, zabawek, lin, wyściółek do materacy. Drzewo jest budulcem, z którego powstają domy, a z kwiatów produkuje się alkohol- arak. Kokos jest wykorzystywany na różne sposoby i transportowany na cały świat, gdzie wytwarza się z niego m.in. olej kokosowy, cukier i inne produkty.
Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe otrzymuje się z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego. Zawierają duże ilości błonnika, który wpływa pozytywnie na proces trawienny, zmniejsza łaknienie i pomaga schudnąć. Wiórki są stosowane jako dodatek do ciast i batonów.
W okresie stosowania diety niskowęglowodanowej wiórki kokosowe są zalecanym przez dietetyków produktem, który powinien znaleźć się w jadłospisie. Zawarte w nich w dużej ilości lipidy nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej i nie podnoszą poziomu cholesterolu.
Woda kokosowa
Woda kokosowa jest pozyskiwana z młodych, zielonych owoców palmy. Drzewo pobiera z gleby wodę i minerały, które potem można znaleźć w wodzie kokosowej, dostępnej w kartonowym opakowaniu.
Woda kokosowa zawiera składniki mineralne, w tym: magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B i witaminę C.
W czasie II wojny światowej podczas walk na Pacyfiku, kiedy brakowało krwi do transfuzji lekarze przetaczali rannym żołnierzom sterylną wodę wprost z młodych kokosów. Do dziś w niektórych, słabo rozwiniętych krajach Trzeciego Świata podaje się ją dożylnie zamiast płynu fizjologicznego, który ma nawadniać organizm.
Mleko kokosowe
Jest to popularny składnik kuchni, zwłaszcza w Tajlandii i Indiach. Osoby, które nie mogą pić mleka zwierzęcego, lub wyeliminowały je ze swojej diety uzupełniają je właśnie mlekiem kokosowym.
Mleko kokosowe jest wykorzystywane jako napój, dodatek do sosów, deserów, jogurtów, dodatek do kawy- zamiast mleka i w kosmetyce, jako płyn do kąpieli, mleczko do twarzy, balsam do ciała i maseczka do włosów.
Mleko kokosowe ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Zawiera do 55% kwasu laurynowego, który hamuje rozwój drobnoustrojów.
Olej kokosowy
Tłuszcz kokosowy, mimo, że w ponad 90% składa się z tłuszczów nasyconych, nie odkłada się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej, ale spala się i zamienia w energię. Dlatego olej kokosowy jest często używany przez sportowców i osoby na diecie.
Niektórzy specjaliści uważają, że jedzenie ok. 2 łyżek oleju kokosowego dziennie przyśpiesza metabolizm i pomaga schudnąć.
Cukier kokosowy
Jest zdrowy i ekologiczny i cieszy się coraz większą popularnością. Smakiem przypomina brązowy cukier, o nieco bardziej karmelowym aromacie.
Cukier kokosowy nie jest uzyskiwany bezpośrednio z orzecha kokosowego, ale ze słodkiego, wodnistego soku, pochodzącego z naciętych pąków kwiatowych.
Cukier kokosowy jest używany jako zamiennik białego cukru w kuchni: do słodzenia napojów, wypieku ciast i jako alternatywa wszędzie tam, gdzie używa się „zwykłego” cukru. Zawiera niski indeks glikemiczny i jest stosowany przez diabetyków przy cukrzycy typu 1 i 2.
Słowo „kokos” pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza „ducha” lub „widmo”. Sama palma kokosowa ma maksymalnie 30 metrów, a jej liście do 6 metrów. Jej owoce dojrzewają od 12 do 15 miesięcy. Kiedy trafiają na sklepową półkę mogą ważyć nawet do 8 kg.