Kokos – zdrowie pod różnymi postaciami. Wybierz swoją!

produkty_kokosowe

Żeby „dostać się” do niego trzeba najpierw pokonać twardą skorupę, bo to, co najbardziej wartościowe ukryte jest wewnątrz. Jest zdrowy, smaczny i powszechnie znany, choć, w praktyce, z jego dobrodziejstw nie korzystamy w pełni. A szkoda, bo znacznie poprawiłoby to stan naszego zdrowia i samopoczucia. O czym mowa? O kokosie. Chcesz wiedzieć dlaczego jest zdrowy, dlaczego warto go jeść i w jakiej postaci?

Kokos to owoc palmy kokosowej, posiadający twardą skorupę a, wewnątrz biały i dość twardy miąższ i mleczko kokosowe- tak w skrócie można wytłumaczyć dziecku czym jest kokos. Ale nie zawsze jest to konieczne, bo nawet dzieci wiedzą, czym jest kokos i jak smakuje.
Kokos znamy głównie w wersji wiórek kokosowych, dodawanych co wypieków. A wiesz, że ze skorupy kokosu robi się zabawki i pamiątki?
Tuż po zerwaniu kokosu wydobywa się ze środka cenne mleczko kokosowe i tzw. mięso kokosowe, z którego robi się wiórki. Cała reszta jest eksportowana na cały świat i tam poddawana dalszej obróbce.

Owoce koksu są wykorzystywane do produkcji przekąsek, zabawek, lin, wyściółek do materacy. Drzewo jest budulcem, z którego powstają domy, a z kwiatów produkuje się alkohol- arak. Kokos jest wykorzystywany na różne sposoby i transportowany na cały świat, gdzie wytwarza się z niego m.in. olej kokosowy, cukier i inne produkty.

Wiórki kokosowe

Wiórki kokosowe otrzymuje się z wysuszonego i startego miąższu orzecha kokosowego. Zawierają duże ilości błonnika, który wpływa pozytywnie na proces trawienny, zmniejsza łaknienie i pomaga schudnąć. Wiórki są stosowane jako dodatek do ciast i batonów.

wiorki_kokosowe


W okresie stosowania diety niskowęglowodanowej wiórki kokosowe są zalecanym przez dietetyków produktem, który powinien znaleźć się w jadłospisie. Zawarte w nich w dużej ilości lipidy nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej i nie podnoszą poziomu cholesterolu.

Woda kokosowa

Woda kokosowa jest pozyskiwana z młodych, zielonych owoców palmy. Drzewo pobiera z gleby wodę i minerały, które potem można znaleźć w wodzie kokosowej, dostępnej w kartonowym opakowaniu.
Woda kokosowa zawiera składniki mineralne, w tym: magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B i witaminę C.
W czasie II wojny światowej podczas walk na Pacyfiku, kiedy brakowało krwi do transfuzji lekarze przetaczali rannym żołnierzom sterylną wodę wprost z młodych kokosów. Do dziś w niektórych, słabo rozwiniętych krajach Trzeciego Świata podaje się ją dożylnie zamiast płynu fizjologicznego, który ma nawadniać organizm.

Mleko kokosowe

Jest to popularny składnik kuchni, zwłaszcza w Tajlandii i Indiach. Osoby, które nie mogą pić mleka zwierzęcego, lub wyeliminowały je ze swojej diety uzupełniają je właśnie mlekiem kokosowym.

woda_kokosowa


Mleko kokosowe jest wykorzystywane jako napój, dodatek do sosów, deserów, jogurtów, dodatek do kawy- zamiast mleka i w kosmetyce, jako płyn do kąpieli, mleczko do twarzy, balsam do ciała i maseczka do włosów.
Mleko kokosowe ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Zawiera do 55% kwasu laurynowego, który hamuje rozwój drobnoustrojów.

Olej kokosowy

Tłuszcz kokosowy, mimo, że w ponad 90% składa się z tłuszczów nasyconych, nie odkłada się w organizmie pod postacią tkanki tłuszczowej, ale spala się i zamienia w energię. Dlatego olej kokosowy jest często używany przez sportowców i osoby na diecie.
Niektórzy specjaliści uważają, że jedzenie ok. 2 łyżek oleju kokosowego dziennie przyśpiesza metabolizm i pomaga schudnąć.

olej-kokosowy

Cukier kokosowy

Jest zdrowy i ekologiczny i cieszy się coraz większą popularnością. Smakiem przypomina brązowy cukier, o nieco bardziej karmelowym aromacie.
Cukier kokosowy nie jest uzyskiwany bezpośrednio z orzecha kokosowego, ale ze słodkiego, wodnistego soku, pochodzącego z naciętych pąków kwiatowych.

cukier_kokosowy


Cukier kokosowy jest używany jako zamiennik białego cukru w kuchni: do słodzenia napojów, wypieku ciast i jako alternatywa wszędzie tam, gdzie używa się „zwykłego” cukru. Zawiera niski indeks glikemiczny i jest stosowany przez diabetyków przy cukrzycy typu 1 i 2.

Słowo „kokos” pochodzi z języka hiszpańskiego i oznacza „ducha” lub „widmo”. Sama palma kokosowa ma maksymalnie 30 metrów, a jej liście do 6 metrów. Jej owoce dojrzewają od 12 do 15 miesięcy. Kiedy trafiają na sklepową półkę mogą ważyć nawet do 8 kg.

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.