Mąka kokosowa, czyli dlaczego warto spożywać produkty z kokosa?

Mąka kokosowa, olej, chipsy, woda i wiórki to najpopularniejsze produkty, jakie można otrzymać z jednego, włochatego kokosa. W ostatnich latach kokos stał się bardzo popularny i coraz częściej włącza się go do diety, jako stały element zdrowego odżywiania. Dlaczego?

Kokos znany nie od dziś

Kokos nie jest odkryciem XXI w. Z jego miąższu, oleju i soku korzystano już przed wiekami i dlatego palmę kokosową nazywano drzewem życia. Sam owoc był symbolem płodności i korzystano z jego dobroczynnych właściwości w medycynie ludowej. Kokos to źródło wody, protein, tłuszczu, błonnika, węglowodanów, witamin oraz minerałów. Palmy kokosowe przed wiekami były cenione nie tylko dlatego, że rodziły tak wspaniałe owoce. Dawały także cień w upalne dni, a z ich liści wykonywano zadaszenia, natomiast włókna łupiny orzecha służyły za walutę.

Mąka kokosowa – jak powstaje?

Mąka kokosowa (do kupienia tutaj) jest naturalnym produktem ubocznym, który powstaje przy produkcji mleka kokosowego. W smaku jest lekko słodka i posiada bardzo delikatny kokosowy aromat. Kiedy miąższ kokosa zostanie wyciśnięty z soków, jego resztki poddaje się suszeniu – po zmieleniu tych pozostałości powstaje miękka mąka.

Poznaj zalety i zastosowanie mąki kokosowej!

Spośród mnóstwa rodzajów mąk, mąka kokosowa znacząco wyróżnia się pod względem cennych właściwości, dlatego warto przyjrzeć się jej bliżej, kiedy zobaczymy ją na sklepowej półce.

Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową, co oznacza, że nie zawiera białek glutenowych, które są obecne w popularnej mące pszennej, żytniej czy jęczmiennej.

Gluten bardzo często wywołuje alergie i doprowadza do podrażnień ścian jelita cienkiego, przez co utrudnione zostaje wchłanianie wartości odżywczych z pokarmu do organizmu. Takie silne reakcje uczuleniowe pojawiają się zwłaszcza u chorych na celiakię. Mąka kokosowa, jako produkt wolny od glutenu przychodzi wtedy na ratunek, ponieważ osoby z nietolerancją pokarmową mogą włączyć ją do diety.

W mące kokosowej znajduje się też bardzo dużo błonnika. To składnik, który zapewnia długotrwałe uczucie sytości i wspomaga pracę układu pokarmowego, usprawniając jednocześnie trawienie.

Jeśli chodzi o obecność białek, to mąka kokosowa nie zawiera glutenu, ale jest bogata w proteiny oraz tłuszcze, które są obecne również w oleju kokosowym.

 Połączenie błonnika i niskiego poziomu węglowodanów sprawia, że nie dochodzi do zaburzeń poziomu cukru we krwi. Naturalna słodycz mąki zmniejsza konieczność użycia cukru w wypiekach z jej dodatkiem. Te wiadomości powinny zainteresować wszystkich diabetyków.

Do czego wykorzystać mąkę kokosową?

  • do wypieków
  • jako panierka
  • zagęszczacz do zup
  • dodatek do koktajlów

Produkt należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, ponieważ chłonie wilgoć. Przy zamianie mąki pszennej na kokosową trzeba zachować odpowiednie proporcje.

 

źródła: C. Saulsbury, Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska
Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *