Znacie to uczucie frustracji, kiedy jesteśmy na diecie, lub gdy ze względów zdrowotnych musimy unikać słodyczy? Trudno zrezygnować ze słodkich przekąsek. Chociaż panuje powszechne przekonanie, że słodycze szkodzą zdrowiu i powinno się ich unikać, jednak chyba każdy chce sobie od czasu do czasu pozwolić na małe szaleństwo i sięgnąć po „coś słodkiego”. A co powiecie na masło orzechowe?
Opinie, że masło orzechowe jest kaloryczne i niezdrowe są mocno przesadzone. Oczywiście, jeśli mamy na myśli prawdziwe masło orzechowe, bez dodatku soli i cukru. Takie masło to skarbnica witamin, minerałów i cennych dla diety tłuszczy nienasyconych.
Masło orzechowe (do kupienia tutaj) jest kaloryczną przekąską, ale jedzone w rozsądnych ilościach nie jest tuczące. To sposób na pyszną przekąskę dla osób, które są na diecie i dbają o sylwetkę. Masło orzechowe zawiera duże ilości tłuszczów nienasyconych, które przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Kwasy te zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii i bioder. Umiarkowanie spożycie tłuszczów jest, jak widać, zdrowe.
Dietetycy wskazują, że w kwestii spożywania tłuszczów powinno się zachować zdrowy rozsądek. Ważne jest rozróżnienie tłuszczów nienasyconych od nasyconych. Całkowite wyeliminowanie tłuszczu z diety nie jest konieczne, w może być nawet niewskazane. Tłuszcze nienasycone, czyli takie, jakie znajdziemy w maśle orzechowym, są potrzebne dla organizmu. Krótko mówiąc: „Wszystko jest dobre, ale w umiarze”.
A poniżej przepis na szybkie ciasto z dodatkiem masła orzechowego.
Szybkie ciasto z masłem orzechowym
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
– 140 g mąki pszennej
– 140 g miękkiej margaryny
– 100g cukru
– 2 jajka
– 100 g masła orzechowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Margarynę zmiksować z jajkiem i cukrem. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło orzechowe. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
3. Piec ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku, w 180 stopni C.
Smacznego!