Zdrowe kalorie, bez DODATKU soli i cukru, czyli MASŁO ORZECHOWE

Znacie to uczucie frustracji, kiedy jesteśmy na diecie, lub gdy ze względów zdrowotnych musimy unikać słodyczy? Trudno zrezygnować ze słodkich przekąsek. Chociaż panuje powszechne przekonanie, że słodycze szkodzą zdrowiu i powinno się ich unikać, jednak chyba każdy chce sobie od czasu do czasu pozwolić na małe szaleństwo i sięgnąć po „coś słodkiego”. A co powiecie na masło orzechowe?

masło orzechowe

Opinie, że masło orzechowe jest kaloryczne i niezdrowe są mocno przesadzone. Oczywiście, jeśli mamy na myśli prawdziwe masło orzechowe, bez dodatku soli i cukru. Takie masło to skarbnica witamin, minerałów i cennych dla diety tłuszczy nienasyconych.

Masło orzechowe (do kupienia tutaj) jest kaloryczną przekąską, ale jedzone w rozsądnych ilościach nie jest tuczące. To sposób na pyszną przekąskę dla osób, które są na diecie i dbają o sylwetkę. Masło orzechowe zawiera duże ilości tłuszczów nienasyconych, które przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Kwasy te zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii i bioder. Umiarkowanie spożycie tłuszczów jest, jak widać, zdrowe.

Dietetycy wskazują, że w kwestii spożywania tłuszczów powinno się zachować zdrowy rozsądek. Ważne jest rozróżnienie tłuszczów nienasyconych od nasyconych. Całkowite wyeliminowanie tłuszczu z diety nie jest konieczne, w może być nawet niewskazane. Tłuszcze nienasycone, czyli takie, jakie znajdziemy w maśle orzechowym, są potrzebne dla organizmu. Krótko mówiąc: „Wszystko jest dobre, ale w umiarze”.

A poniżej przepis na szybkie ciasto z dodatkiem masła orzechowego.

Szybkie ciasto z masłem orzechowym

ciasto_z_maslem_orzechowym

Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
– 140 g mąki pszennej
– 140 g miękkiej margaryny
– 100g cukru
– 2 jajka
– 100 g masła orzechowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. Margarynę zmiksować z jajkiem i cukrem. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło orzechowe. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
3. Piec ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku, w 180 stopni C.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.