Jaki makaron bezglutenowy wybrać? I która mąka bezglutenowa najbardziej nadaje się do wypieków? Odpowiedzi na te pytania oraz cenne informacje na temat produktów w diecie bezglutenowej znajdziesz w dalszej części tekstu.
Chociaż dla większości z nas gluten jest całkowicie bezpieczny, dla osób zmagających się z problemem celiakii, niniejszy składnik stanowi spore zagrożenie dla zdrowia. Dlatego też, tak ważne jest przestrzeganie zasad diety bezglutenowej. Na szczęście, z roku na rok wzrasta liczba i dostępność produktów bezglutenowych, dzięki którym jesteśmy w stanie przygotować smaczne posiłki, bogate w zestaw niezbędnych składników odżywczych.
TOP 5 mąk bezglutenowych
Chociaż mąki bezglutenowe nie są w stanie w pełni zastąpić nam tradycyjnych produktów pszennych, możemy z nich wykonać uniwersalne mieszanki, które doskonale sprawdzą się podczas przyrządzania słodkich wypieków lub smażenia naleśników.
Propozycja nr 1. Mąka z tapioki
Mąka z tapioki stanowi skuteczny zagęszczacz (na przykład do sosów) oraz niezbędny składnik do przygotowywania kruchego ciasta. Charakteryzuje się neutralnym smakiem, zapachem oraz kolorem, dzięki czemu nie zmienia barwy ani smaku przygotowywanych przez nas potraw.
Propozycja nr 2. Mąka jaglana
Mąka jaglana nie tylko nadaje się do wypieków oraz zagęszczania potraw, ale również stanowi doskonałe źródło białka oraz witamin z grupy B. Dlatego też, spożywanie niniejszego produktu szczególnie zalecane jest osobom przestrzegającym zasad diety wegańskiej lub wegetariańskiej.
Propozycja nr 3. Mąka owsiana (bezglutenowa)
Powstała ze zmielonych ziaren owsa mąka owsiana, charakteryzuje się kremowym kolorem oraz delikatnie orzechowym smakiem. Idealnie nadaje się do wypieku chleba oraz pożywnych ciasteczek. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, mąka owsiana zalecana jest osobom zmagającym się z problemem zaparć.
Propozycja nr 4. Mąka ryżowa
Mąka ryżowa, zmieszana w odpowiednich proporcjach z innymi mąkami bezglutenowymi, może stanowić doskonały zamiennik dla tradycyjnej mąki pszennej. Dodatkowo, niniejszy produkt jest lekkostrawny i stanowi cenne źródło magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B.
Propozycja nr 5. Mąka migdałowa
Mąka migdałowa stanowi niezastąpiony element podczas przygotowywania francuskich makaroników. Niemniej jednak, możemy przygotować z niej również kruche ciasta z dodatkiem świeżych owoców lub konfitury. Niniejszy produkt stanowi naturalne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, a ponadto charakteryzuje się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym.
TOP 3 makaronów bezglutenowych
Nadwrażliwość lub nietolerancja glutenu stanowi spore wyzwanie dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Na szczęście, w większości sklepów jesteśmy w stanie znaleźć wiele propozycji makaronów bezglutenowych, które charakteryzują się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również wartościowym składem.
Propozycja nr 1. Makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany charakteryzuje się intensywnym, żółtym kolorem i delikatnie słodkawym smakiem. Wyśmienicie smakuje w towarzystwie aromatycznych sosów pomidorowych i doskonale nadaje się do przygotowania pożywnej zapiekanki makaronowej z dodatkiem warzyw sezonowych.
Propozycja nr 2 Bezglutenowy makaron z zielonego groszku
Makaron z zielonego groszku posiada nie tylko oryginalną barwę i charakterystyczny smak, ale również jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Bez przeszkód możemy przygotować z niego pyszne danie z dodatkiem kurczaka oraz sera typu feta.
Propozycja nr 3. Bezglutenowy makaron z soczewicy czerwonej
Makaron z soczewicy posiada oryginalną, ciemnopomarańczową barwę, dlatego też z pewnością przypadnie do gustu naszym dzieciom. Niniejszy składnik doskonale odnajduje się w towarzystwie szpinaku oraz zielonych warzyw.
Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, możesz wypróbować również:
- Makaron ryżowy;
- Bezglutenowy makaron z mąki gryczanej;
- Makaron z ciecierzycy;
- Makaron z żółtej soczewicy.