Masło orzechowe – jakie ma właściwości?

Masło orzechowe produkowane jest z orzeszków arachidowych. Dużą popularnością cieszy się w kuchni amerykańskiej. Czy wiesz jakie właściwości posiada? Z czym je jeść? Kto powinien go unikać?

Masło orzechowe – smaczne, ale czy zdrowe?

Obecnie masło orzechowe można kupić w każdym sklepie. Niewiele osób wie, że wynalazł je amerykański lekarz, wegetarianin i wynalazca innego produktu – płatków kukurydzianych – doktor John Harvey Kellogg.
Obecnie istnieje szeroki wybór maseł: smooth, solone, z dodatkiem olejów roślinnych, z kawałkami orzechów i inne.

Masło orzechowe jest zazwyczaj wykorzystywane jako dodatek do kanapek, tostów, naleśników. Masło jest też dodawane do przekąsek na słodko i na słono.

maslo

Masło orzechowe nie jest tak niezdrowe, jak się powszechnie uważa (nie należy go mylić z np. kremami czekoladowymi, typu Nutella). Zawiera duże ilości tłuszczów nienasyconych, które mają wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Dietetycy wskazują, że umiarkowane spożywanie tłuszczów nienasyconych jest dopuszczalne w diecie, ponieważ daje to uczucie sytości i pozwala uchronić m.in. przed niezdrowymi przekąskami.

Dobrej jakości masło orzechowe składa się z orzechów arachidowych, ewentualnie dodatku oleju roślinnego, soli i cukru.

Kruche ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki:
500 g masła orzechowego
400 g mąki pszennej tortowej
3 jajka
350 g cukru
Miąższ z jednej wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie 2-3 łyżek zimnej wody

kruche-ciasteczka-na-masle

Do miski przełożyć masło orzechowe. Dosypać cukier i miąższ z wanilii, dodać jajka. Zmiksować do połączenia się składników. Dosypać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Jeśli rozpada się można dodać trochę zimnej wody.
Dłońmi nabierać porcje ciasta, gnieść przez chwilę, formować kulki i spłaszczać je rękami. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Można dociskać tłuczkiem do mięsa, żeby nadać ciastkom ładny kształt.
Piec ok. 12-15 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu blachy wyjąć i pozwloić ciastkom nieco przestygnąć na nich, ponieważ zaraz po pieczeniu ciastka są miękkie i lepiej ich nie ruszać.
Ciasteczka przechowuję w szczelnie zamykanych pojemnikach, by zachowały kruchość.

Smacznego!

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.