Masło orzechowe – smak dzieciństwa. Sprawdź przepis na szybkie ciasto z masłem orzechowym!

Masło orzechowe kojarzy się z dzieciństwem. Wiele osób jadło je wówczas w sporych ilościach, nie zastanawiając się czy jest zdrowe. Z wiekiem, kiedy wzrasta świadomość na temat żywienia i tego, co jest zdrowe, a co nie, warto też zwrócić uwagę na popularne masło orzechowe i zastanowić się ile w nim zdrowia…

maslo-orzechowee

(Nie)zdrowe masło orzechowe…?
Masło orzechowe powstaje z orzechów poddanych prażeniu. W efekcie tego procesu zmienia się kolor orzechów z białego na lekko brązowy. Czy takie masło jest zdrowe?
Orzechy zawierają kwasy oleinowe, białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. Ich jedzenie pomaga uzupełniać niedobory białka w organizmie, spowodowane np. dietą wegetariańską.
Witamina E, zawarta w orzechach, jest powszechnie nazywana „witaminą młodości” i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Orzechy zawierają też witaminy z grupy B, w tym: B1, B2 i B6.
Witamina B1 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca, układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Przyczynia się też do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina B2 – ryboflawina pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i w utrzymaniu prawidłowego widzenia.
Witamina B6 pomaga w utrzymaniu dobrych funkcji psychologicznych i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Na co zwrócić uwagę, kupując masło orzechowe?
Najlepszej jakości masło orzechowe to takie, które przygotowujemy samodzielnie w domu za pomocą np. blendera, którym rozdrabniamy orzechy. Mamy wówczas pewność z czego powstało masło orzechowe i, że nie ma w nim składników, których nie chcielibyśmy jeść.
Jeśli z jakiegoś powodu nie możemy przygotować masła samodzielnie, wówczas skorzystajmy z gotowego. Jakie masło kupić? Na co zwrócić uwagę?
Przede wszystkim skład. Dobre masło orzechowe składa się w ponad 90% z orzechów, a pozostały skład to cukier i ewentualnie olej, np. olej słonecznikowy. Warto czytać etykiety, czy w maśle nie znajdują się np. niezdrowe utwardzone tłuszcze roślinne, np. olej palmowy.
A naprawdę dobre masło orzechowe? To takie, które w 100% składa się z orzechów. Możesz je kupić w dobrym sklepie ze zdrową żywnością (tutaj).

Do czego wykorzystać masło orzechowe?
Zdarza się, że wielu z nas wyjada je ze słoika :). Ale można go też użyć do przygotowania pysznego deseru, np. szybkiego ciasta z masłem orzechowym. Przepis poniżej.

tort

Szybkie ciasto z masłem orzechowym

Składniki:
140 g mąki pszennej
140 g miękkiej margaryny
100 g cukru
2 jajka
100 g masła orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę zmiksować z jajkami i cukrem. Dodawać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i masło orzechowe. Miksować do uzyskania gładkiej masy.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
Piec ok. 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach.

Smacznego!

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.