Jedną z wątpliwości osób, które zaczynają odchudzanie, jest to, czy należy w trakcie diety jeść chleb. Często można spotkać się z przekonaniem, że to właśnie on odpowiedzialny jest za nadmiar kilogramów i należy bezwzględnie wyeliminować go ze swojego menu. Czy jednak naprawdę jest to konieczne?
Produkty zbożowe, do których zalicza się także pieczywo, mają bardzo ważną rolę w żywieniu, dlatego też od lat dietetycy zalecają, aby było ono składnikiem zbilansowanej diety. Dodają energii dla ciała i mózgu, zawierają błonnik, aminokwasy, witaminy, aminokwasy i inne substancje odżywcze.
Najważniejsze jest jednak wybranie odpowiedniego rodzaju chleba, ponieważ w sklepach nie wszystkie z nich zasługują na uwagę. Dzisiaj zjawisko fałszowania chleba, na przykład poprzez barwienie słodem lub karmelem jasnej mąki, jest coraz powszechniejsze.
Jaki chleb warto kupować?
Przede wszystkim wartościowe jest pieczywo ciemne – razowe pszenne lub żytnie, a także pieczywo mieszane żytnio-pszenne. Najlepiej, aby do jego wykonania służyła mąka pełnoziarnista wysokiego typu, na przykład 2000, ponieważ wykonany z niej chleb zawiera więcej dobroczynnych składników odżywczych, błonnika, witamin i minerałów.
Eksperci zalecają także jedzenie chleba na zakwasie, który pozytywnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego i ma niższy indeks glikemicznym niż chleb przygotowywany na drożdżach. Ponadto chleb na zakwasie dłużej utrzymuje świeżość – można jeść go nawet do 10 dni po wypieku.
Chleb można upiec też samemu
W Polsce bardzo popularne jest również pieczenie chleba – można wykorzystać do tego celu specjalne urządzenia lub też zwykły piekarnik. W sprzedaży dostępne są mąki chlebowe oraz mixy, z których można przygotować wyśmienity chleb, także niskowęglowodanowy.
Mixy można kupić także w sklepie internetowym Guiltfree.pl, który oferuje mieszanki do wypieku chleba o niskim IG, w tym również bezglutenowe, dlatego najlepsze dla osób na diecie. Dostępne w sklepie Guiltfree.pl mixy pozwalają na przygotowanie pysznych wypieków bez wysiłku – wystarczy tylko postępować zgodnie z instrukcją, aby niedługo potem wypróbować wyśmienitego chleba o niskiej ilości węglowodanów.