Chia, to nic innego jak nasiona szałwi hiszpańskiej. Są niezwykle użyteczne w kuchni, bo nadają się do deserów, napojów, sosów, ale też do zup, sałatek i musli. Tak bogaty zakres stosowania pozwala na ciągłe eksperymentowanie z nasionami chia w kuchni i poszukiwanie co raz to nowych przepisów z ich wykorzystaniem.
Dlaczego warto użyć nasion chia, do różnych potraw? Powodów jest wiele. Po pierwsze chia jest bogata w kwasy omega-3, których posiada dużo więcej niż np. łosoś. W skład nasion wchodzi również sporo żelaza i wapnia.
Nasiona szałwi hiszpańskiej po zalaniu płynem, po pewnym czasie pęcznieją, tworząc żelową konsystencję. Dzięki temu po spożyciu zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Przepis na lody z nasionami chia
Przepis na lody jest niezwykle prosty w wykonaniu. Do przyrządzenia lodów zamiast foremek można użyć jednorazowych kubków i łyżeczek do herbaty.
Składniki:
WARSTWA 1. Z NASIONAMI CHIA
• 1/2 szklanki mleka kokosowego
• 2 łyżki nasion chia
• 2 łyżki wiórków kokosowych
• 1 łyżka syropu z agawy
WARSTWA 2. Z TRUSKAWKAMI
• 50 gram truskawek i 4 całe owoce
• 3 łyżki jogurtu
• 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania warstwy 1. wkładamy do shakera i mocno wstrząsamy przez pół minuty. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie, kiedy nasiona chia spęcznieją, masa jest gotowa.
Miksujemy wszystkie składniki z warstwy 2. Wkładamy do pojemniczków, najpierw masę 1., a potem 2. Na koniec układamy pokrojone truskawki.