Jakie właściwości zdrowotne w sobie skrywają? I jak możemy wykorzystać je w naszej codziennej kuchni. Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat czereśni znajdziesz w dalszej części artykułu.
Lato w pełni, a to oznacza, że czas rozpocząć sezon na czereśnie. Te pyszne, niewielkie owoce nie tylko kuszą nas swoim wyjątkowym smakiem, ale stanowią również prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, dzięki którym będziemy w stanie poprawić kondycję swojego organizmu. Korzystnie wpływają na funkcjonowanie tarczycy, jak również zapewniają zdrowy wygląd skóry. A jakie inne, cenne właściwości skrywają w sobie te owoce lata?
Czereśnie – jakie wartości odżywcze w sobie skrywają?
Chociaż aż w 80% składają się z wody, czereśnie są w stanie dostarczyć do naszego organizmu całą masę cennych witamin i minerałów. Zaledwie 100 gramowa porcja niniejszych owoców może zapewnić nam: 2,1 grama błonnika, 16,01 gramów węglowodanów, zaledwie 0,20 grama tłuszczów, blisko 1 gram białka i niespełna 63 kalorie. Ponadto, w owocach czereśni znajdziemy również:
Cenne witaminy, w tym:
- Witaminę C,
- Witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, witaminę B6, ryboflawinę, kwas foliowy);
- Witaminę E;
- Witaminę A; oraz
- Witaminę K.
Niezbędne minerały, w tym
- Wapń;
- Magnez;
- Fosfor;
- Potas;
- Żelazo; oraz
- Cynk.
Czereśnie – poznaj ich najcenniejsze właściwości zdrowotne
Dzięki cennym witaminom i minerałom w nich zawartych, czereśnie są w stanie wywrzeć pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywanie ich w świeżej formie, za sprawą sporej zawartości witamin z grupy B oraz potasu, jest w stanie przyczynić się do wspomożenia funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego, wpływając między innymi na kontrolę ciśnienia oraz regulację poziomu cholesterolu we krwi. Okazuje się również, że czereśnie stanowią cenny składnik diety, dla wszystkich tych osób, które zmagają się z zaburzeniami czynności tarczycy. Wszystko to za sprawą sporej dawki jodu w nich zawartych. Niniejsze owoce nie tylko wspomagają produkcję hormonów tarczycy, ale również przyczyniają się do regulacji przemiany materii. W tym miejscu warto również wspomnieć, że czereśnie mogą przyczynić się do:
- Pobudzenia prawidłowej czynności trzustki;
- Opóźnienia procesów starzenia się skóry (za sprawą sporej dawki przeciwutleniaczy w nich zawartych – im ciemniejsza czereśnia tym wyższa zawartość przeciwutleniaczy);
- Zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości.
Mimo stosunkowo wysokiej zawartości węglowodanów, czereśnie charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=22). Dlatego też, w ograniczonych ilościach, mogą być one spożywane przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.
Czereśnie – jak wykorzystać je w naszej kuchni?
Czereśnie to wspaniały składnik zarówno letnich ciast, jak i deserów na chłodno. Niemniej jednak, bez przeszkód możemy również wykorzystać je podczas produkcji domowych przetworów i nalewek. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na prosty i pełen zdrowia letni deser.
Jakich składników potrzebujesz?
- 10 ciemnych czereśni bez pestek;
- Garści otrębów pszennych;
- 1 kostki gorzkiej czekolady;
- 2 liści świeżej mięty;
- 1 łyżeczki syropu klonowego;
- Około 150 ml jogurtu naturalnego.
Jak przygotować letni deser z dodatkiem czereśni?
Krok I: Czereśnie przekrój na pół i ułóż je na dnie pucharka do lodów;
Krok II: Kostkę gorzkiej czekolady pokrój na małe kawałki i wymieszaj ją z jogurtem naturalnym oraz łyżeczką syropu klonowego;
Krok III: Wylej połowę jogurtu na przekrojone czereśnie, a następnie ułóż na nim otręby pszenne;
Krok IV: Pozostałą część jogurtu wylej na warstwę otrąb pszennych;
Krok V: Całość udekoruj świeżymi liśćmi mięty.
Życzymy Smacznego!