Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne zielonej herbaty? I czy jej regularne picie rzeczywiście jest w stanie wpłynąć na przyspieszenie procesów odchudzania? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.
Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością, a wszystko to za sprawą niezwykłych właściwości zdrowotnych oraz niepowtarzalnego smaku. W przeciwieństwie do tradycyjnej czarnej herbaty, ta zielona nie poddawana jest procesom fermentacji, przez co zachowuje w sobie szereg składników odżywczych wywierających pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Zielona herbata – właściwości zdrowotne
Według ustaleń niektórych naukowców oraz sympatyków naturalnych metod leczenia, zielona herbata jest źródłem licznych właściwości zdrowotnych, wśród których możemy wyróżnić między innymi:
- Jej wpływ na zmniejszanie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych;
- Wykazywanie właściwości przeciwzapalnych;
- Istotny wpływ na zmniejszanie ryzyka chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego człowieka (w tym miażdżycy);
- Właściwości zmniejszające ryzyko wystąpienia zaburzeń o podłożu neurodegeneracyjnym; oraz
- Właściwości oczyszczające organizm z nadmiaru szkodliwych toksyn.
Większość powyższych właściwości spowodowana jest wysoką zawartością antyoksydantów, które odpowiedzialne są między innymi za utlenianie cząsteczek złego cholesterolu. Ponadto, dzięki zawartym w zielonej herbacie katechiną, możliwe staje się wsparcie działania śródbłonka, co posiada ogromne znaczenie dla przyspieszenia procesu zwalczania stanów zapalnych mających miejsce w organizmie człowieka. Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż właściwości antyoksydacyjne niniejszej herbaty, odpowiedzialne są za usuwanie nadmiaru żelaza z naszego organizmu oraz wsparcie układu nerwowego, co bezpośrednio wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób otępiennych w przyszłości.
Zielona herbata a odchudzanie
Regularne picie naparów przygotowanych z zielonej herbaty, może wywierać pozytywny wpływ na przyspieszenie procesów odchudzania. Wszystko to za sprawą katechinin, które wspomagają proces redukcji tkanki tłuszczowej. Ponadto, niniejsza substancja hamuje wchłanianie tłuszczów oraz zwiększa aktywność niektórych enzymów biorących udział w procesach trawiennych. Należy jednak pamiętać, że samo picie zielonej herbaty nie jest w stanie zapewnić nam oczekiwanych efektów odchudzania. Niemniej jednak, w połączeniu z odpowiednią, zbilansowaną dietą oraz aktywnością fizyczną, może znacząco zwiększyć nasze szanse na osiągnięcie wymarzonej sylwetki.
Zielona herbata – przeciwwskazania i niektóre skutki uboczne
Przed spożywaniem zielonej herbaty powinny wzbraniać się osoby zmagające się z problemem anemii, osoby starsze, pacjenci zmagający się z przewlekłymi zaburzeniami w obrębie układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnieniem tętniczym) oraz osoby chorujące na jaskrę. Ponadto, spożywanie niniejszego naparu w nadmiernych ilościach może powodować:
- Problemy w obrębie układu trawiennego (np. mdłości, a nawet wymioty);
- Osłabienie działania niektórych leków stosowanych w leczeniu chorób przewlekłych (np. nadciśnienia);
- Zwiększone ryzyko wystąpienia osteoporozy w przyszłości (za sprawą wypłukiwania wapnia).
Uwaga! Częste picie naparów z zielonej herbaty odradzane jest również dzieciom przed ukończeniem 10 roku życia.
Zielona herbata – jak przygotować?
W celu uzyskania wszystkich dobroczynnych właściwości zielonej herbaty, należy zaparzyć ją w odpowiedni sposób.
Po pierwsze: należy przygotować miękką, ubogą w wapń oraz niechlorowaną wodę (najlepiej uzyskać to poprzez filtrowanie);
Po drugie: łyżeczkę zielonej herbaty należy zalać 250 mililitrami wody w temperaturze nieprzekraczającej 80oC.
Pamiętaj! Zielonej herbaty nie można zalewać wrzątkiem.
Po trzecie: Parz herbatę przez okres nie dłuższy niż 3-4 minuty.