Strączki staja się coraz bardziej popularne, również w Polsce. Są podstawą diety roślinnej oraz świetnymi zamiennikami produktów odzwierzęcych. Strączki są bogate w białko, błonnik oraz węglowodany złożone. Dzięki zawartości błonnika są sycące, z natury pozbawione tłuszczów nasyconych. Są również skarbnicą witamin z grupy B, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, żelaza, manganu i beta-karotenu. Jakie korzyści płyną z regularnej konsumpcji strączków? Co to jest ciecierzyca, potocznie nazywaną cieciorką, znana również pod nazwą groch włoski?
Ciecierzyca w kuchni
W kuchni wschodniej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy hummusu. Można przyrządzić z niej także rozgrzewające zupy czy pasztety warzywne. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów, naleśników czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i jednogarnkowych dań. Ponadto, z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę, która nie posiada glutenu, a więc polecana jest osobom chorującym na celiakię.
Ciecierzyca – wartości odżywcze
Średnia wartość energetyczna ugotowanej ciecierzycy w 100 gramach wynosi 164 kcal. Zawartość białka ogółem to 8,86 gramów, 2,56 g tłuszczów i 19,80 g węglowodanów przyswajalnych, w tym cukry proste 4,8 g. Błonnik stanowi 7,6 g i jest to głównie frakcja nierozpuszczalna. Na szczególną uwagę zasługuje kwas foliowy – w 100 g gotowanej ciecierzycy jest go aż 172 μg, czyli prawie 50% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę dla osoby dorosłej.
Ciecierzyca przepis

Hiszpańska zupa z cicierzycą
Przepis na wykorzystanie ciecierzycy, np. obiad ze strączków.
Składniki:
– czerwona cebula
– 2 łodygi selera naciowego
– 2 czerwone papryki
– 2 małe ziemniaki
– oliwa z oliwek
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 1/2 łyżeczki płatków chili
– szczypta kurkumy
– 1,5 szklanki suche ciecierzycy – namoczonej i ugotowanej (ew. 2 puszki cicierzycy)
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 1 litr bulionu warzywnego
– sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.Cebulę, ziemniaki, selera i paprykę pokroić. Na rozgrzaną w garnku oliwę, dodać pokrojone warzywa i podsmażyć 3-5 minut.
2.Dodać wędzoną paprykę, płatki chili i kurkumę. Wymieszać. Dodać ciecierzycę. Zamieszać, po kilku minutach dodać pomidory, bulion oraz sól i czarny pieprz. Gotować pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw.
3.Zupę podawać z natką pietruszki, skropioną sokiem z cytryny i oliwą w towarzystwie kawałka świeżego chleba.