Z czego są zrobione? I jak możemy wykorzystać je w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inne ciekawe informacje na temat naturalnych syropów słodzących znajdziesz w dalszej części tekstu.
Zarówno syrop z agawy, jak i syrop daktylowy stanowią coraz częstszą alternatywę dla tradycyjnego cukru. Nawet niewielka ilość niniejszych produktów jest w stanie nadać potrawom wyjątkowego, słodkiego smaku. Jednak, czy syrop z agawy i syrop daktylowy są dobre dla naszego zdrowia? Jaki mają skład? I czy bez przeszkód możemy stosować je w naszej codziennej kuchni?
Syrop z agawy – co warto o nim wiedzieć?
Syrop z agawy jest produktem budzącym wiele sporów w środowisku dietetyków i znawców zdrowego odżywiania. Wszystko to za sprawą wysokiej zawartości fruktozy w swoim składzie. Niniejszy produkt pozyskiwany jest z roślin kaktusowatych, występujących naturalnie na terenach Meksyku oraz w południowej części Stanów Zjednoczonych. Syrop z agawy swoim smakiem może przypominać nam tradycyjny miód. Niemniej jednak, w odróżnieniu od nektaru pozyskiwanego przez pszczoły, ten produkt charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
Wśród niewątpliwych zalet syropu z agawy możemy wyróżnić:
- Wyjątkowy smak;
- Zawartość w składzie cennych dla organizmu związków mineralnych (takich jak: żelazo, wapń, magnez oraz potas);
- Szerokie zastosowanie w kuchni;
- Niski indeks glikemiczny;
- Stosunkowo niską wartość kaloryczną (około 310 kalorii/100 gram, o 25% mniej niż w przypadku tradycyjnego cukru).
Należy jednak pamiętać, że wysokie stężenie fruktozy w niniejszym produkcie może wykazywać negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlatego też, należy stosować go w naszej kuchni z umiarem, jako atrakcyjny dodatek do dań wytrawnych oraz deserów.
Syrop daktylowy – dlaczego warto zastąpić nim tradycyjny cukier?
Syrop daktylowy (nazywany również miodem daktylowym) jest sokiem otrzymywanym z miąższu słodkich owoców palmy daktylowej. Niniejszy produkt charakteryzuje się ciemnobrązową barwą i gęstą, kleistą konsystencją. Podobnie jak same daktyle, tak i syrop z nich pozyskiwany stanowi cenne źródło witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. W składzie syropu z daktyli znajdziemy między innymi:
- Sporą dawkę potasu (niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia);
- Wapń oraz magnez (odpowiedzialne za wspomożenie prawidłowej pracy mięśni oraz układu kostnego);
- Cenne witaminy, w tym: witaminę A, C oraz E (wykazujących działanie przeciwutleniające);
- Witaminy z grupy B (odpowiedzialne za wsparcie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego).
Należy jednak pamiętać, że podobnie jak w przypadku syropu z agawy, tak i niniejszy produkt pozbawiony jest błonnika pokarmowego, przez co do naszego organizmu dostarczana jest skumulowana dawka czystej fruktozy. Dlatego też, niniejszy produkt nie jest zalecany w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.
Ze względu na swój wyjątkowy smak i zawartość w składzie cennych składników mineralnych, syropy owocowe mogą stanowić alternatywę dla białego cukru. Niemniej jednak, tak jak w przypadku tradycyjnego słodzika, należy wykazać się rozsądkiem podczas stosowania ich w swojej codziennej kuchni.