Jakie są ich najważniejsze właściwości? I jak możemy wykorzystać je w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat nasion chia znajdziesz w poniższym artykule!
Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane jako nasiona chia, stanowią niezrównane źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Ponadto, mogą być cennym uzupełnieniem białka w diecie osób stroniących od spożywania mięsa. Stanowią doskonały dodatek do ciasta, jak również mogą tworzyć podstawę bogatego w błonnik puddingu. Nasiona chia, co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Nasiona Chia – czym są i skąd pochodzą?
Nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzą z terenów Ameryki Środkowej, głównie Gwatemali. Niemniej jednak, znaleźć możemy je również w Meksyku. Okazuje się, że produkt ten znany był ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych już przed wiekami. Na szeroką skalę uprawiane były one przez plemiona Azteków, którzy zawdzięczali im dobre zdrowie i kondycję fizyczną oraz psychiczną.
Nasiona Chia – jakie są ich właściwości zdrowotne?
Choć niewielkie, nasiona chia skrywają w sobie całą masę cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Oprócz wspomnianych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, znajdziemy w nich między innymi:
Cenne witaminy, takie jak:
- Witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę);
- Witaminę A;
- Witaminę C; oraz
- Witaminę E.
Niezbędne minerały, takie jak:
- Wapń;
- Żelazo;
- Magnez;
- Fosfor;
- Potas;
- Cynk; oraz
- Sód.
To właśnie dzięki wymienionym wartościom odżywczym oraz sporym zawartościom białka i błonnika pokarmowego, nasiona chia spełniają wiele cennych funkcji w naszym organizmie. Wśród najważniejszych z nich możemy wyróżnić:
- Zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów piersi u kobiet;
- Wspomaganie procesów koncentracji oraz zdolności do zapamiętywania;
- Zmniejszenie ryzyka rozwoju depresji;
- Zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego;
- Wspomożenie procesów trawiennych;
- Wsparcie leczenia żywieniowego pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy;
- Wsparcie układu kostnego;
- Wspomożenie procesów odchudzania.
Nasiona Chia – jakie zastosowanie mogą znaleźć w naszej kuchni?
Nasiona szałwii hiszpańskiej, oprócz bogatej zawartości cennych składników odżywczych, mogą pochwalić się również szerokim zastosowaniem w naszej kuchni. Bez trudu możemy przygotować z nich przepyszny pudding, jak również chrupiący spód do ciasta, odżywczy chleb oraz orzeźwiający napój. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać niniejszego produktu w nadmiarze. W celu osiągnięcia wymienionych wyżej korzyści zdrowotnych, nie powinniśmy również zapominać o przestrzeganiu zasad zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej.