Chia – właściwości i jej szerokie zastosowanie w kuchni: spód do ciasta, orzeźwiająca woda z nasionami chia, pudding z chia, chlebek z chia.


Jakie są ich najważniejsze właściwości? I jak możemy wykorzystać je w naszej kuchni? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat nasion chia znajdziesz w poniższym artykule!

Nasiona szałwii hiszpańskiej, znane jako nasiona chia, stanowią niezrównane źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Ponadto, mogą być cennym uzupełnieniem białka w diecie osób stroniących od spożywania mięsa. Stanowią doskonały dodatek do ciasta, jak również mogą tworzyć podstawę bogatego w błonnik puddingu. Nasiona chia, co jeszcze warto o nich wiedzieć?

 

Nasiona Chia – czym są i skąd pochodzą?

 

Nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzą z terenów Ameryki Środkowej, głównie Gwatemali. Niemniej jednak, znaleźć możemy je również w Meksyku. Okazuje się, że produkt ten znany był ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych już przed wiekami. Na szeroką skalę uprawiane były one przez plemiona Azteków, którzy zawdzięczali im dobre zdrowie i kondycję fizyczną oraz psychiczną.

 

Nasiona Chia – jakie są ich właściwości zdrowotne?

 

Choć niewielkie, nasiona chia skrywają w sobie całą masę cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Oprócz wspomnianych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, znajdziemy w nich między innymi:

 

Cenne witaminy, takie jak:

  • Witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę);
  • Witaminę A;
  • Witaminę C; oraz
  • Witaminę E.

 

Niezbędne minerały, takie jak:

  • Wapń;
  • Żelazo;
  • Magnez;
  • Fosfor;
  • Potas;
  • Cynk; oraz
  • Sód.

 

To właśnie dzięki wymienionym wartościom odżywczym oraz sporym zawartościom białka i błonnika pokarmowego, nasiona chia spełniają wiele cennych funkcji w naszym organizmie. Wśród najważniejszych z nich możemy wyróżnić:

 

  • Zmniejszenie ryzyka rozwoju nowotworów piersi u kobiet;
  • Wspomaganie procesów koncentracji oraz zdolności do zapamiętywania;
  • Zmniejszenie ryzyka rozwoju depresji;
  • Zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego;
  • Wspomożenie procesów trawiennych;
  • Wsparcie leczenia żywieniowego pacjentów zmagających się z problemem cukrzycy;
  • Wsparcie układu kostnego;
  • Wspomożenie procesów odchudzania.

 

Nasiona Chia – jakie zastosowanie mogą znaleźć w naszej kuchni?

 

Nasiona szałwii hiszpańskiej, oprócz bogatej zawartości cennych składników odżywczych, mogą pochwalić się również szerokim zastosowaniem w naszej kuchni. Bez trudu możemy przygotować z nich przepyszny pudding, jak również chrupiący spód do ciasta, odżywczy chleb oraz orzeźwiający napój. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać niniejszego produktu w nadmiarze. W celu osiągnięcia wymienionych wyżej korzyści zdrowotnych, nie powinniśmy również zapominać o przestrzeganiu zasad zdrowego odżywiania oraz aktywności fizycznej.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *