Chociaż pochodzi z Włoch, stanowi jedno z naszych ulubionych dań! Pizza, bo o niej tu mowa, w większości przypadków kojarzy nam się z kaloryczną przekąską typu fast-food. My jednak znamy prosty sposób na to, jak sprawić, aby domowa pizza była nie tylko smaczna, ale również pełna zdrowia. W poniższym poradniku podpowiemy Ci jak to zrobić!
Z tego artykułu dowiesz się
- Jak przygotować ciasto na pizzę z mąki razowej;
- Jak przygotować tradycyjną pizzę z sosem pomidorowym;
- Jak przygotować smaczną pizzę wegańską.
Ciasto na pizzę – jak je przygotować? (przepis na 2 porcje ciasta)
Ciasto na pizzę wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga jednak odrobiny cierpliwości i sporo siły w rękach.
Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować zaczyn?
- 15 g świeżych drożdży;
- 1 dużej łyżki mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaskiej łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
Krok I: Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: mąkę, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Krok II: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Krok III: Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.
Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować ciasto na pizzę?
- 1 wyrośnięty zaczyn drożdżowy;
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżek tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- Szczypty soli;
- 1 łyżki oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).
Sposób przygotowania:
Krok I: Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Krok II: Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Krok III: Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Krok IV: Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) i wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Krok V: Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Krok VI: Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Krok VII: Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Krok VIII: Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.
Pizza z sosem pomidorowym – jak ją przygotować?
Tradycyjna pizza z sosem pomidorowym jest przez nas najczęściej wybierana. Jak sprawić, aby była ona zdrowa? Oto nasza podpowiedź!
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania bazowego sosu?
- 1 puszki słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżki bazylii suszonej;
- 1 łyżki oregano;
- 1 wyciśniętego ząbka czosnku.
Sposób przygotowania:
Krok I: Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Krok II: Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Krok III: Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania pizzy?
- 1 ciasta posmarowanego sosem bazowym;
- 1 kuli sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- Garści świeżej rukoli.
Sposób przygotowania:
Krok I: Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Krok II: Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Krok III: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Krok IV: Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.
Jak przygotować pizzę wegańską?
Czy można przygotować pizzę bez sera? Oczywiście, że tak! Poniżej podpowiemy Ci jak to zrobić.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 ciasta posmarowanego sosem bazowym;
- Około 50 g świeżych i dokładnie umytych liści szpinaku;
- 3 suszonych pomidorów;
- Garści prażonych pestek słonecznika.
Sposób przygotowania:
Krok I: Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż obficie liście szpinaku;
Krok II: Na liściach szpinaku ułóż pokrojone w cienkie plastry suszone pomidory;
Krok III: Całość posyp delikatnie prażonymi pestkami słonecznika;
Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC i piecz w nim pizzę przez około 10-15 minut.
Podsumowanie
Pizza przyrządzona z mąki razowej oraz świeżych składników, może stanowić doskonałą propozycję pożywnego obiadu lub kolacji. Wypróbuj powyższe przepisy i już dziś przygotuj smaczną niespodziankę dla Twoich najbliższych.