Domowa pizza w zdrowej odsłonie. Jak ją przygotować?

Chociaż pochodzi z Włoch, stanowi jedno z naszych ulubionych dań! Pizza, bo o niej tu mowa, w większości przypadków kojarzy nam się z kaloryczną przekąską typu fast-food. My jednak znamy prosty sposób na to, jak sprawić, aby domowa pizza była nie tylko smaczna, ale również pełna zdrowia. W poniższym poradniku podpowiemy Ci jak to zrobić!

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować ciasto na pizzę z mąki razowej;
  • Jak przygotować tradycyjną pizzę z sosem pomidorowym;
  • Jak przygotować smaczną pizzę wegańską.

Ciasto na pizzę – jak je przygotować? (przepis na 2 porcje ciasta)

Ciasto na pizzę wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga jednak odrobiny cierpliwości i sporo siły w rękach.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować zaczyn?

  • 15 g świeżych drożdży;
  • 1 dużej łyżki mąki pszennej typu 550;
  • 100 ml ciepłej wody;
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

Krok I: Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: mąkę, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;

Krok II: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;

Krok III: Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.

Jakich składników potrzebujesz, aby przygotować ciasto na pizzę?

  • 1 wyrośnięty zaczyn drożdżowy;
  • 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
  • 1-2 łyżek tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
  • Szczypty soli;
  • 1 łyżki oliwy z oliwek;
  • 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).

Sposób przygotowania:

Krok I: Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;

Krok II: Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;

Krok III: Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;

Krok IV: Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) i wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;

Krok V: Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;

Krok VI: Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;

Krok VII: Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);

Krok VIII: Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.

Pizza z sosem pomidorowym – jak ją przygotować?

Tradycyjna pizza z sosem pomidorowym jest przez nas najczęściej wybierana. Jak sprawić, aby była ona zdrowa? Oto nasza podpowiedź!

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania bazowego sosu?

  • 1 puszki słodkich pomidorów bez skórki;
  • 1 łyżki bazylii suszonej;
  • 1 łyżki oregano;
  • 1 wyciśniętego ząbka czosnku.

Sposób przygotowania:

Krok I: Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;

Krok II: Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;

Krok III: Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania pizzy?

  • 1 ciasta posmarowanego sosem bazowym;
  • 1 kuli sera mozzarella;
  • 5 pomidorków koktajlowych;
  • 10 oliwek;
  • Garści świeżej rukoli.

Sposób przygotowania:

Krok I: Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;

Krok II: Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;

Krok III: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;

Krok IV: Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.

Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.

Jak przygotować pizzę wegańską?

Czy można przygotować pizzę bez sera? Oczywiście, że tak! Poniżej podpowiemy Ci jak to zrobić.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż obficie liście szpinaku;

Krok II: Na liściach szpinaku ułóż pokrojone w cienkie plastry suszone pomidory;

Krok III: Całość posyp delikatnie prażonymi pestkami słonecznika;

Krok IV: Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC i piecz w nim pizzę przez około 10-15 minut.

Podsumowanie

Pizza przyrządzona z mąki razowej oraz świeżych składników, może stanowić doskonałą propozycję pożywnego obiadu lub kolacji. Wypróbuj powyższe przepisy i już dziś przygotuj smaczną niespodziankę dla Twoich najbliższych.

 

 

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *