Dżem ekologiczny a dżem konwencjonalny – najważniejsze różnice

Sklepowe półki uginają się pod ciężarem słoików pełnych różnego rodzaju dżemów i innych owocowych przetworów. Jednak coraz więcej z nas rezygnuje z tego typu produktów w obawie przed ich nienajlepszym składem i jakością. Jak znaleźć produkty, które będą nie tylko pyszne, ale także całkowicie bezpieczne i zdrowe? Odpowiedzi na to pytanie szukaj w poniższym artykule.

Na co zwracać uwagę przy wyborze dżemów?

Po pierwsze, im wyższa zawartość owoców, tym lepiej. Informacja ta zazwyczaj podana jest na etykiecie w przeliczeniu na 100 g produktu.  Po drugie, im krótszy skład, tym wyższa jakość dżemu. Unikajmy produktów, w których składzie znajdziemy duże ilości cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów czy substancji zagęszczających, jak guma guar czy guma ksantanowa. Tego typu dodatki przyjmowane w większych ilościach mogą powodować nieprzyjemne objawy ze strony układu pokarmowego, zwłaszcza u małych dzieci i osób starszych. Czy w takim razie chcąc dbać o swoje zdrowie trzeba całkowicie zrezygnować ze spożywania sklepowych dżemów? Niekoniecznie.

Co znaczy określenie: dżem ekologiczny?

Ważną kwestią jest pochodzenie surowców, z których został przygotowany dany produkt. Zdarza się, że pomimo dużej zawartości owoców w składzie, kupiony przez nas dżem może się okazać niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ do jego produkcji użyto surowców pochodzących z upraw, na których były stosowane opryski lub chemiczne nawozy. Jak się przed tym ustrzec? Na sklepowych półkach szukajmy przetworów wyprodukowanych z ekologicznych składników. Pamiętajmy, że na prawidłowo sporządzonej etykiecie produktu ekologicznego powinny znaleźć się:

  • logo żywności ekologicznej (tzw. „unijny ekoliść”)
  • oznaczenie jednostki certyfikującej
  • informacja dotycząca pochodzenia składników (np. Rolnictwo PL, Rolnictwo UE, Rolnictwo spoza UE, Rolnictwo UE / Rolnictwo spoza UE)

Dlaczego więc warto podczas zakupów szukać ekologicznych owocowych przetworów?

ekologiczne dżemy:

  • są w pełni bezpieczne, nawet dla najmłodszych czy osób starszych
  • są bogate w składniki odżywcze, tj. witaminy i minerały
  • metody wykorzystywane w ich produkcji są bez wątpienia przyjazne środowisku
  • są produkowane z dużej ilości owoców najwyższej jakości
  • mają głęboki smak i aromat porównywalny do domowych przetworów

 

Dżemy to idealny, uwielbiany nie tylko przez dzieci, dodatek do kanapek, gofrów, naleśników, omletów czy domowych wypieków. Dlatego warto wybierać produkty, które oprócz walorów smakowych dostarczą do naszego organizmu cennych składników a ich spożywanie przyniesie dla naszego zdrowia same korzyści.

 

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.