Czym tak naprawdę jest propolis? I jakie są jego najważniejsze właściwości zdrowotne? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.
Cudowne właściwości zdrowotne propolisu cieszą się zainteresowaniem od wielu pokoleń. Nic w tym dziwnego, w końcu ten niezwykły, pszczeli produkt znany jest ze swojego skutecznego działania bakteriobójczego oraz wirusobójczego. Ponadto, propolisowi przypisywane są również właściwości pielęgnacyjne, odpowiedzialne za regenerację skóry. Jakie inne tajemnice skrywa w sobie propolis i kiedy powinniśmy go stosować?
Czym jest propolis?
Propolis (kit pszczeli) to produkt wytwarzany przez pszczoły w celu uszczelniania uli, stąd też jego nazwa (z gr. pro – obrona, polis – miasto). Niniejsza substancja wytwarzana jest z pyłku kwiatowego lub pąków drzew liściastych, takich jak: topola, wierzba, kasztanowiec, olcha, jesion, dąb. Ze względu na materiał roślinny, jaki zostaje wykorzystany do jego produkcji, propolis może przyjmować różne zabarwienie (od pomarańczowego, poprzez czerwony, szary, brunatny, ciemnozielony, aż po czarny). Zmienności ulega również postać niniejszej substancji, dzieje się to pod wpływem temperatury. W ten sposób możemy spotkać propolis w trzech postaciach:
- Twardej i kruchej (poniżej 15oC);
- Miękkiej i plastycznej (powyżej 36oC); oraz
- Płynnej, topniejącej (powyżej 90oC).
Dodatkowo, ważną informację stanowi fakt, iż zawartość propolisu może zmieniać się ze względu na użyty do jego produkcji materiał roślinny. Niemniej jednak, ogólnie przyjmuje się, iż tworzą go:
- W 50% substancje żywiczne;
- W 30% wosk pszczeli;
- W 10% substancje lotne;
- W 5% pyłek kwiatowy; oraz
- W pozostałych 5% domieszki mechaniczne.
Propolis – właściwości zdrowotne
Propolis to prawdziwa skarbnica cennych związków chemicznych (ponad 300), które wykazują zbawienny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Wśród nich możemy wyróżnić:
- Flawonoidy – grupa roślinnych związków organicznych spełniających funkcję przeciwutleniaczy;
- Terpeny – grupa związków pochodzenia roślinnego, stanowiących podstawę olejków eterycznych;
- Kwasy fenolowe – organiczne związki chemiczne odpowiedzialne między innymi za zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy.
Ponadto, w propolisie znaleźć możemy również inne, cenne wartości odżywcze, takie jak: magnez, luteolinę, witaminy z grupy B, wapń, miedź, cynk oraz żelazo. W związku z tym, jego regularne stosowanie może przyczynić się do znacznej poprawy naszego zdrowia. Okazuje się, że propolis wspomaga leczenie zaburzeń w obrębie górnych dróg oddechowych, działa regeneracyjnie na skórę człowieka, stymuluje układ odpornościowy, wspomaga leczenie chorób skórnych (w tym zmian grzybiczych), wspiera funkcje ochronne wątroby, działa profilaktycznie w kierunku chorób nowotworowych, a dodatkowo może odpowiedzialny być za łagodzenie objawów związanych z wrzodową chorobą żołądka.
Propolis – zastosowanie
Propolis szeroko wykorzystywany jest podczas produkcji licznych środków farmaceutycznych oraz kosmetycznych. Najczęściej spotkać możemy go w postaci maści, kropli, kremu, a nawet pasty do zębów. Okazuje się, iż niniejszy produkt pszczelej pracy może stanowić również główny składnik nalewki o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Jak ją przygotować?
Jak przygotować nalewkę z propolisu?
Niezbędne składniki:
- Około 30 gramów propolisu;
- 85 mililitrów wody mineralnej;
- 200 mililitrów spirytusu rektyfikowanego (o mocy 95%).
Dodatkowo przygotuj wysoką, szklaną butelkę z zatyczką lub szczelny słoik.
Przygotowanie:
Krok I: Do wybranego naczynia ostrożnie przelej wodę oraz spiritus;
Krok II: Do tego samego naczynia przelej przygotowany wcześniej propolis;
Krok III: Zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w na około 3 tygodnie do pomieszczenia o optymalnej (pokojowej temperaturze);
Krok IV: Po upływie odpowiedniej ilości czasu, przefiltruj nalewkę.
Tak przygotowany produkt jest gotowy do spożycia.