Jak wiadomo najwięcej cennych witamin i składników mineralnych znajduje się w świeżych owocach i warzywach. Latem łatwo jest o soczyste i pachnące produkty, które zachęcają nas do zakupu samym swoim wyglądem. Zimą wybór jest niestety zdecydowanie bardziej ograniczony. Na szczęście również w tych mroźnych miesiącach możemy znaleźć w sklepach wiele wartościowych produktów. Jakie owoce i warzywa warto wybierać zimą? Jak spożywanie ich wpływa na nasz organizm? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajduje się w dalszej części artykułu.
Z tego artykuły dowiesz się:
- jakie owoce i warzywa warto wybierać zimą,
- jakie wartości odżywcze mają te owoce i warzywa,
- czy w okresie zimowym warto decydować się na mrożonki.
Świeże owoce i warzywa zimą – jak ro możliwe?
Drzewa owocowe i rośliny zielne, z których pozyskujemy owoce i warzywa należą do roślin sezonowych. Dojrzewają głównie latem lub jesienią. Z oczywistych względów trudno zatem spodziewać się świeżych produktów na naszych terenach w porze zimowej. Nie zapominajmy jednak, że gdy u nas straszy mrozem, w wielu krajach panują zupełnie inne warunki, które sprzyjają dojrzewaniu owoców i warzyw. Obecne możliwości transportu i przechowywania żywności sprawiają, że przewóz produktów może odbywać się bardzo sprawnie, bez dużych strat wartości odżywczych. Z tego względu zima to doskonały czas, by trochę poeksperymentować i wypróbować w naszej kuchni nieco tropikalnych specjałów.
Cytrusy – zimowe skarby
Zima to sezon na większość owoców cytrusowych. Znaczna ich część pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego lub południowej Azji. Najbardziej cenioną cechą produktów zaliczanych do tej grupy jest wysoka zawartość witaminy C. Już 3-4 sztuki mandarynek mogą całkowicie zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na ten związek. Jednak cytrusy dostarczają także wielu innych cennych związków. Pomelo może stanowić źródło potasu, koniecznego do prawidłowej gospodarki elektrolitowej organizmu. Pomarańcza zawiera beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Najcenniejszym owocem cytrusowym jest natomiast grejpfrut, który poza witaminami i składnikami mineralnymi zawiera również dużą ilość flawonoidów. Związki te są wysoce bioaktywne i mogą zmniejszać stres oksydacyjny w organizmie, a tym samym zapobiegać starzeniu się komórek.
Banany – źródło magnezu i potasu
Banany dostępne są w sklepach cały rok. Kiedy zimą brakuje nam świeżych owoców na talerzu, warto wybrać właśnie ten produkt. Dojrzewa on w tropikach, ale ze względu na zaawansowane techniki przewozu i przechowywania możemy cieszyć się nim również na naszych terenach. Biorąc pod uwagę wartości odżywcze ceniony jest on głownie za zawartość magnezu, potasu i manganu. Owoc ten jest niezwykle uniwersalny. Można spożywać go na surowo jednak aby w pełni wykorzystać jego potencjał warto nieco poeksperymentować, tworząc z niego babeczki, ciastka czy słodkie musy.
Kaki – zimowy słodki przysmak
Z sezonem zimowym w naszym klimacie nieodłącznie kojarzy się również kaki. Ten tropikalny owoc charakteryzuje się przepysznym, słodkim smakiem. Idealnie nadaje się jako dodatek do owsianek czy naleśników. W sklepach pojawia się w okolicach grudnia, a znika już w lutym, dlatego warto wykorzystać ten krótki okres i korzystać z niego jak najwięcej!
Warzywa zimą – wybór większy niż myślisz!
Nawet zimą można znaleźć w naszych sklepach wiele warzyw o cennych właściwościach odżywczych. Na szczególną uwagę w tym okresie zasługują cebula, czosnek i por. Produkty te zawierają nie tylko wiele witamin, ale również całą gamę związków bioaktywnych, które mogą wpłynąć m.in. na odporność organizmu oraz skrócenie czasu infekcji. Nieco zaskakujący może być również fakt, że zima to dokonały okres na kupowanie niektórych rodzajów sałat. Warto wybierać szczególnie rukolę. Te niepozorne liście zawierają bardzo duże ilości witaminy K, żelaza, witaminy A oraz witaminy C, a także cennych antyoksydantów.
Kiszonki – źródło odporności zimą
Zimą warto jak najczęściej decydować się również na nasze polskie kiszonki. Tego rodzaju przetwory zawierają szczególnie dużo witaminy C, której odpowiednia podaż jest konieczna dla wsparcia układu odpornościowego, stanu naczyń krwionośnych, a nawet zdrowego wyglądu skóry. Przy zakupie kiszonek warto zwrócić uwagę na sposób ich produkcji. Ważne jest, aby była to żywność kiszona, a nie kwaszona. Ta druga powstaje bowiem w wyniku dodatku octu do świeżych warzyw i nie ma związku z kluczowym dla wartości odżywczych procesem fermentacji mlekowej.
Owoce i warzywa mrożone – dobry czy zły wybór?
Warzywa i owoce mrożone cały czas wzbudzają dużo kontrowersji. Wiele osób uważa, że są to produkty całkowicie pozbawione wartości odżywczych. Na szczęście dalece mija się to z prawdą. W rzeczywistości produktu takie mogą stanowić cenny element naszej diety. Proces mrożenia w bardzo niewielkim stopniu wpływa na utratę składników odżywczych, takich jak witaminy i sole mineralne. Znacznie większym problemem jest obróbka termiczna, którą my sami stosujemy, by przyrządzić w odpowiedni sposób nasze mrożonki. Dotyczy to przede wszystkim warzyw, a konkretnie uwielbianych przez nas „warzyw na patelnię”. Podczas smażenia faktycznie wiele witamin może ulec rozkładowi. Nie oznacza to jednak, że taka żywność jest bezwartościowa. Warzywa same w sobie stanowią na tyle bogate źródło witamin, że nawet częściowy rozkład tych związków nie wpłynie na fakt ich wysokiej wartości odżywczej. Warto natomiast kontrolować ilość tłuszczu używaną do smażenia, gdyż może ona znacząco zawyżyć kaloryczność z pozoru „lekkiego” dania.