Ciabatta to tradycyjny wypiek włoski, chrupki z zewnątrz i porowaty w środku.
Zapiekane tostowe kanapki z ciabatty to popularne dziś, również w Polsce, panino. Samo słowo „panino” to w dosłownym tłumaczeniu oznacza „mały chleb”.
Każdy region Włoch ma inną odmianę ciabatty. Nasza wersja nie jest puszysta jak tradycyjna, ale chrupiąca i świetnie pasująca do lekkiej sałatki.
SAŁATKA Z BEZGLUTENOWYMI CIABATTAMI
Składniki na sałatkę:
- 1 duży ogórek bez skórki pokrojony w dużą kostkę
- 2 garście różnych sałat
- 10 sztuk rzodkiewek pokrojonych w ćwiartki
- kilka pomidorków koktajlowych
- paczka kuleczek minimozzarelli
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
Składniki na ciabatty:
- 3 łyżki nasion chia (do kupienia tutaj)
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- sól himalajska drobna do smaku
- 0,5 szklanki wody
Sposób wykonania ciabatt:
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na pół godziny, aby nasiona chia mogły wchłonąć wodę. Masa powinna mieć łatwą do rozsmarowania konsystencję. Kiedy jest za gęsta należy dodać wody, gdy zaś za rzadka –mąki. Piekarnik nagrzewamy do180 stopni C. Blaszkę wykładamy silikonem (ewentualnie bardzo gładkim papierem do pieczenia) i bardzo cienko rozsmarowujemy masę. Pieczemy około 10–15 min. Po tym czasie wyciągamy placek, studzimy i rozrywamy przed podaniem na mniejsze kawałki.
Sposób wykonania sałaty:
Wszystkie składniki sałaty mieszamy ze sobą i przekładamy na talerz. Przed podaniem skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Podajemy razem z ciabattą. Szybkie danie na lato, idealne na spotkania z przyjaciółmi. Smacznego!
(inspiracja: „Moda na Zdrowie” nr 3/2017)