Pierogi pełnoziarniste z świątecznym farszem – musisz je wypróbować!

Czas świątecznych przygotowań rozpoczął się już na dobre. Jeśli Twoje wigilijne menu nie zostało jeszcze ustalone, mamy dla Ciebie ciekawą propozycję. Tradycyjne pierogi w nieco zdrowszej wersji są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale również pełne wartościowych składników odżywczych. Mamy nadzieję, że wybrane przez nas przepisy przypadną Ci do gustu!

Z tego artykułu dowiesz się

  • Jak przygotować ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej;
  • Jak przyrządzić tradycyjny farsz z kapusty i grzybów;
  • Jak przyrządzić świąteczny farsz do pierogów na słodko.

Jak przygotować ciasto na pierogi z mąki pełnoziarnistej?

Pierogi to danie, bez którego trudno jest nam wyobrazić sobie świąteczny stół. Jeśli chcesz, aby przygotowane przez Ciebie potrawy były nie tylko smaczne, ale również pełne zdrowia, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Na stolnicę wysyp mąkę pełnoziarnistą doprawioną niewielką ilością soli (lub innych, wybranych ziół, np. tymianku);

Krok II: Do mąki stopniowo zacznij dodawać gorącą wodę i delikatnie mieszaj ciasto przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;

Krok III: Zanim zaczniesz wyrabiać ciasto, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;

Krok IV: Wyrabiaj ciasto, aż stanie się elastyczne;

Krok V: Rozsyp niewielką ilość mąki na stolnicy (w tym celu możesz użyć tradycyjnej mąki pszennej typu 550), a następnie zacznij wałkować ciasto;

Krok VI: Z rozwałkowanego ciasta zacznij wykrawać koła przy pomocy szklanki;

Krok VII: Do wyciętych pierożków nałóż wybrany farsz, a następnie gotuj je we wrzącej i lekko osolonej wodzie przez około 5 minut.

Jak przyrządzić tradycyjny farsz z kapusty i grzybów?

Kapusta wraz z suszonymi grzybami stanowi iście świąteczne połączenie smaków. Dlatego też, nie mogło zabraknąć niniejszego przepisu wśród naszych propozycji!

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Umieść suszone grzyby w średniej wielkości misce i zalej je 250 ml zimnej wody;

Krok II: Miskę z grzybami przykryj suchym ręczniczkiem, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 12 godzin;

Krok III: Wodę z namoczonych grzybów przelej do szklanki (będzie Ci ona jeszcze potrzebna);

Krok IV: Posiekaj drobno odsączone grzyby;

Krok V: Cebulę obierz ze skórki, a następnie posiekaj bardzo drobno;

Krok VI: Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, a następnie podsmaż na nim cebulkę;

Krok VII: Do zarumienionej cebulki dodaj posiekane grzyby i smaż całość na patelni jeszcze przez 2-3 minuty;

Krok VIII: Odsącz kapustę kiszoną z nadmiaru soku, a następnie przepłucz ją zimną wodą i dokładnie odsącz;

Krok IX: Kiszoną kapustę posiekaj bardzo drobno i umieść ją na dnie dużego garnka;

Krok X: Do kapusty dodaj: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie oraz miód, a następnie wlej wodę pozostałą po moczeniu grzybów;

Krok XI: Na koniec, dodaj do kapusty podsmażoną cebulkę z grzybami;

Krok XII: Całość wymieszaj dokładnie przy pomocy dużej łyżki, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut.

Jak przyrządzić świąteczny farsz do pierogów na słodko?

Pierogi są smaczne nie tylko w wersji wytrawnej. Dlatego też, przygotowaliśmy dla Ciebie świąteczny przepis na pierogi z dodatkiem maku i pełnych zdrowia orzechów włoskich.

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania:

Krok I: Opłucz dokładnie mak przy pomocy chłodnej wody;

Krok II: Zalej mak szklanką wrzącego mleka i gotuj go przez około 20-30 minut na małym ogniu;

Krok III: Ugotowany mak zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera;

Krok IV: Na dnie niewielkiego garnka rozgrzej łyżkę masła, a następnie dodaj: zmielony mak, miód, rodzynki oraz posiekane orzechy;

Krok V: Całość gotuj przez około 2-3 minuty.

Podsumowanie

Pierogi to bez wątpienia jedno z naszych ulubionych, świątecznych dań. W tym roku postaraj się, aby były one nie tylko pełne smaku, ale również cennych wartości odżywczych. Możesz to uzyskać poprzez użycie mąki razowej, stanowiącej doskonałe źródło niezbędnych witamin i minerałów.

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *