Jakie produkty idealnie sprawdzą się na wegańskim grillu? I jak przygotować pyszne burgery bez udziału składników pochodzenia zwierzęcego? Odpowiedzi na te pytania oraz ciekawe inspiracje kulinarne znajdziesz w dalszej części tekstu.
Zbliżające się lato to idealny czas na przygotowywanie i spożywanie posiłków na świeżym powietrzu. I chociaż z sezonem grillowym kojarzą nam się najczęściej tłuste kiełbasy i karkówki, warto otworzyć się na zupełnie nowe doznania smakowe. Zarówno świeże warzywa, jak i pozostałe produkty kuchni wegańskiej (np. tofu) stanowią nie tylko zdrową, ale przede wszystkim pyszną alternatywę dla tradycyjnych produktów grillowych.
Co na grilla zamiast mięsa?
Po pierwsze: Warzywa – zarówno bakłażan, cukinia, papryka, jak i bataty, idealnie nadają się na ruszt. Wystarczy dodać do nich odrobinę ziół (np. czosnek niedźwiedzi lub rozmaryn), odrobinę soli oraz oliwy z oliwek, aby w kilka minut przygotować wspaniałą i zdrową przekąskę.
Po drugie: Tofu – zarówno tradycyjne, jak i z dodatkiem ulubionych przypraw, stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego mięsa. Poza bogactwem składników odżywczych, grillowane tofu posiada również wiele walorów smakowych.
Po czwarte: Grzyby – oprócz tradycyjnych warzyw, na ruszcie doskonale sprawdzą się również grzyby. Bez trudów możemy zrobić z nich pyszne szaszłyki lub przygotować grillowane kapelusze. Wybór zależy wyłącznie od Ciebie!
Podczas przygotowywania wegańskiego grilla, nie zapomnij również o przepysznych, pełnych warzyw i owoców sałatkach oraz orzeźwiających koktajlach, a przekonasz się, że Twój bezmięsny grill przypadnie do gustu nawet najbardziej oddanym fanom karkówki.
Jak przygotować pyszne burgery wegańskie?
Soczyste burgery prosto z rozgrzanego rusztu, to jedno z naszych ulubionych wegańskich dań. W poniższej części artykułu dowiesz się, jak je przygotować.
Jakich składników potrzebujesz?
- 1 szklanki startej cukinii (odsączonej z wody);
- Około 100 gramów ugotowanej ciecierzycy;
- 50 gramów ugotowanej kaszy jaglanej;
- Garści pestek słonecznika;
- 50 gramów płatków owsianych;
- ½ cebuli czerwonej;
- Szczypty mielonego kminku;
- 1-2 łyżeczek oliwy z oliwek;
- Szczypty soli oraz pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok I:Cebulkę pokrój w drobną kostkę;
Krok II:Cukinię, ugotowaną ciecierzycę, ugotowaną kaszę jaglaną oraz płatki owsiane zmiksuj przy pomocy blendera, a następnie dopraw wybranymi ziołami;
Krok III:Do całości dodaj posiekaną cebulkę oraz odrobinę oliwy z oliwek;
Krok IV:Kiedy wszystkie składniki się połączą, uformuj z nich równe kotlety, a następnie połóż je na ruszcie.
Życzymy smacznego!