To, co jemy w czasie upałów ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i kondycję fizyczną. Warto poznać kilka żywieniowych trików, które pozwolą przetrwać i cieszyć się latem…a przy tym nie przegrzejemy organizmu!
Dieta ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i jest w stanie ochłodzić ciało! W takim razie co powinniśmy jeść, aby uzyskać oczekiwany efekt? Niżej kilka cennych wskazówek!
Gorące napoje
Wywar z herbaty jest w stanie ochłodzić organizm, ponieważ dzięki swym właściwościom powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, a w wyniku tego przepływa przez nie więcej krwi, a człowiek pozbywa się ciepła. Co ciekawe gorąca herbata i inne gorące napoje pite przez człowieka dają sygnał, że organizm należy chłodzić, więc mózg stara się obronić przed nadmiarem ciepła. Pocąc się, schładzamy cały organizm, dochodzi bowiem do termoregulacji.
Cytrusy
W czasie upalnego lata nie możemy zapomnieć o owocach cytrusowych! Naturalnym środowiskiem, w jakim dojrzewają cytryny, pomarańcze czy limonki są ciepłe kraje, gdzie panują bardzo wysokie temperatury. Owoce te przystosowały się więc do ciepłego klimatu , dlatego w ich składzie znajduje się sporo wody. Oprócz tego, że spożyte latem cytrusy nawodnią, to i odżywią za sprawą mnóstwa cennych witamin – głównie witaminy C oraz minerałów, które uzupełniają poziom elektrolitów. Latem poleca się też spożywanie bogatych w wodę arbuzów, melonów czy gruszek.
Warzywa
Ogórki, cukinie, sałata i inne warzywa o zielonym kolorze powinny, zwłaszcza latem zagościć na stołach. Ten rodzaj warzyw jest szczególnie bogaty w cenną o tej porze roku wodę. Zielone warzywa są lekkostrawne i nie rozgrzewają zatem organizmu podczas procesu trawienia.
Woda zdrowia doda
Woda to zdecydowanie podstawowy płyn, jaki powinno się spożywać, gdy temperatury rosną. W ciągu roku człowiek dorosły musi pić co najmniej 2,5 l płynów na dobę, zaś latem limit ten należy powiększyć do 3,5 l. Woda skutecznie ugasi pragnienie, a do tego wyreguluje temperaturę.