Zalety jarmużu

Jarmuż – warzywo liściaste, które traktowane jest trochę po macoszemu w naszym kraju, gdyż przywykliśmy do zielonej sałaty lub kapusty. Jarmuż jednak jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Nie powinniśmy pomijać go w naszym menu. Świetnie wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn, zwalcza wolne rodniki, wzmacnia nerki i wątrobę, reguluje miesiączkę, zapobiega procesom starzenia i poprawia wygląd skóry. Jarmuż jest bogatym źródłem białka, a także witamin (C i K) oraz wapnia, żelaza i potasu.
Jarmuż możesz zjadać w postaci sałatek, możesz dodawać go do koktajli. Świetnie nadaje się do pożywnych zup, gulaszów, kotletów. Przyrządzisz z nim pyszną jajecznicę, omlety i zapiekanki. Polecamy również pyszne chipsy z jarmużu.

jarmuż zalety

Udostępnij:

Jeśli chcesz poznać więcej praktycznych porad z zakresu dietetyki, bądź na bieżąco z portalem kacikzdrowia.pl i zapisz się na newsletter.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *