Nie masz pomysłu na obiad? Zależy Ci na prostych i zdrowych przepisach, które nie będą wymagały od Ciebie wielogodzinnego stania przy garnkach? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy dwa smaczne przepisy na zupy pełne warzyw.
Chociaż obiad kojarzy nam się zazwyczaj z solidną porcją mięsa i dodatków, zupa również może stanowić dla nas pełnowartościowy posiłek. Wystarczy dobór odpowiednich składników, dzięki którym przyrządzona przez nas potrawa będzie zawierała w sobie zestaw wszystkich niezbędnych mikroelementów, które zagwarantują nam dobre samopoczucie i energię na resztę dnia.
Dlaczego zupa jest zdrowa?
O tym, że zupa jest zdrowa słyszał w dzieciństwie chyba każdy z nas. Jednak, czy wiemy, dlaczego niniejsza potrawa cieszy się tak dobrą renomą? Poniżej wybraliśmy 5 najważniejszych powodów, dla których warto jeść zupę!
Po pierwsze: Zupa jest skarbnicą składników odżywczych – zawarte w niej gotowane mięso oraz warzywa dostarczają do organizmu szereg witamin i minerałów, które odpowiedzialne są między innymi za wzmocnienie naszej odporności.
Po drugie: Zupa skutecznie rozgrzewa – dzięki temu nawet w najchłodniejsze dni jesteśmy w stanie w szybki sposób przywrócić naszemu organizmowi właściwą temperaturę, a tym samym dostarczyć mu energię do zwalczania bakterii i wirusów atakujących nas w sezonie jesienno-zimowym.
Po trzecie: Zupa nie jest tucząca – właściwie przygotowana zupa, zawierająca niewielkie ilości tłuszczu, może stanowić doskonały posiłek dla wszystkich tych osób, które szczególnie dbają o wygląd swojej sylwetki.
Po czwarte: Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu – co sprawia, że nawet te osoby, które większość swojego dnia spędzają w pracy, będą w stanie w krótkim czasie przygotować dla siebie i swojej rodziny pełnowartościowy posiłek.
Po piąte: Zupa-krem to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które nie lubią jeść warzyw – zupa krem może zawierać w sobie wiele bogatych w mikroelementy warzyw (takich jak brokuły, szpinak, marchew, czy buraki), a jej właściwe doprawienie sprawia, że trafiać ona będzie w gusta nawet najbardziej zatwardziałych przeciwników zieleniny.
Przepis nr 1. Ostra zupa-krem z dyni
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 1 kg obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę dyni;
- 1 dojrzałej, obranej ze skorki i pokrojonej w grube plastry marchewki;
- 1 posiekanej cebuli czerwonej;
- 2 posiekanych ząbków czosnku;
- Około trzech szklanek bulionu drobiowego;
- 2 łyżeczek wybranego oleju (np. oleju rzepakowego);
- Garści prażonych pestek dyni;
- Szczyptę soli oraz pieprzu do smaku;
- Szczyptę suszonej papryczki chili;
- Około 4 dużych łyżek gęstej śmietany lub jogurtu typu greckiego.
Jak przygotować zupę-krem z dyni?
Krok I: Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i dodaj do nich 2 łyżki wybranego oleju. Następnie smaż całość przez około 3-4 minuty od czasy do czasu mieszając;
Krok II: Do warzyw dodaj 3 szklanki bulionu i gotuj zupę przez około 20-30 minut, aż wszystkie składniki staną się miękkie;
Krok III: Do zupy dodaj wszystkie przyprawy i szczyptę lub dwie mielonego chili;
Krok IV: Kiedy zupa delikatnie ostygnie, zmiksuj ją dokładnie przy pomocy blendera aż do momentu w którym uzyskasz jednolitą masę;
Krok V: Przelej zupę do miseczek i posyp prażonymi pestkami dyni, a na środek połóż łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu typu greckiego.
Przepis nr 2. Zupa-krem z buraków z dodatkiem mleczka kokosowego
Jakich składników potrzebujesz?
- Około 3 dużych, pieczonych (w temperaturze 2000 C przez 40 minut) buraków;
- 2 łyżeczek świeżo tartego imbiru;
- Dużej szklanki mleczka kokosowego;
- Dużej szklanki wody;
- 2 łyżek świeżo wyciśniętego soku z limonki;
- 2 posiekanych ząbków czosnku;
- Oleju do smażenia;
- Soli i pieprzu do smaku.
Jak przygotować zupę-krem z buraków?
Krok I: Na dnie dużego garnka rozgrzej odrobinę oleju, a następnie dodaj do niego posiekany czosnek oraz imbir. Całość smaż przez około 1-2 minuty;
Krok II: Do garnka dodaj pokrojone w kostkę (upieczone) buraczki;
Krok III: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie dodaj do nich mleczko kokosowe, szklankę wody oraz wszystkie przyprawy;
Krok IV: Gotuj całość przez około 10-15 minut, a po ostygnięciu dokładnie zmiksuj.
Życzymy smacznego!